Stichting Eurotransplant International Foundation als werkgever

Stichting Eurotransplant International Foundation

Over Eurotransplant

De stichting Eurotransplant is een serviceorganisatie voor de samenwerkende transplantatiecentra, laboratoria en donorziekenhuizen binnen acht landen.

Eurotransplant zet zich in voor een optimaal gebruik van beschikbare donor organen door de best mogelijke match te maken tussen donororgaan en ontvanger. De toewijzing (allocatie) van organen is gebaseerd op medische en ethische gronden.

De organisatie is democratisch met een Assembly, Board of management, Council en negen adviescommissies. Medici, wetenschappers en beleidsmakers hebben zodoende hun inbreng in het beleid en de werkwijze van Eurotransplant.

Samenwerking redt levens

België, Duitsland, Kroatië, Hongarije, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Slovenië zijn aangesloten bij Eurotransplant. Binnen de lidstaten wonen bijna 135 miljoen mensen. De voordelen van samenwerking vloeien enerzijds voort uit het werken met één donor reporting systeem en één centrale wachtlijst.

Anderzijds bundelen medici en wetenschappers binnen Eurotransplant de krachten en ontwikkelen zij regels voor de allocatie van donororganen die zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en medische expertise.

Op de centrale wachtlijst staan ongeveer 15.000 patiënten. De grootte van de groep patiënten maakt het mogelijk voor bijna elk donororgaan een geschikte ontvanger te vinden. Ook is dankzij de 'pool' van patiënten de 'Perfecte Match' mogelijk. Eurotransplant houdt bij de allocatie rekening met allerlei kenmerken, zoals bloedgroep en weefseltype, van donor en ontvanger. De uitkomsten van transplantaties zijn daardoor gunstiger en de patiënt heeft een betere kwaliteit van leven.

Per jaar regelt Eurotransplant de verdeling van ongeveer 7000 donororganen. Dankzij de samenwerking tussen landen stijgen de kansen voor hoog urgente patiënten. Onderlinge solidariteit maakt bovendien hulp mogelijk aan speciale groepen, zoals kinderen en patiënten met een zeldzame bloedgroep of een zeldzaam weefseltype.

De toewijzing van donororganen

De 81 transplantatiecentra in het Eurotransplant gebied slaan alle belangrijke kenmerken van patiënten die op een orgaantransplantatie wachten op in de centrale database van Eurotransplant. Zodra er een donor is, worden ook diens kenmerken ingevoerd in de centrale database. (Dan begint de tijd te dringen.

Na uitname moeten donororganen binnen een paar uur worden getransplanteerd. Een organisatie van de toewijzing en het transport van organen is dus letterlijk van levensbelang). Bij de duty desk van Eurotransplant is 24 uur per dag, 7 dagen in de week getraind personeel beschikbaar voor deze taak.

Als een donor is aangemeld, maakt Eurotransplant direct met behulp van een complex computerprogramma voor elk beschikbaar orgaan een matchlijst. Vier algemene principes zijn van belang bij de allocatie: de te verwachten uitkomst na transplantatie, de door experts vastgestelde mate van urgentie, de wachttijd en de nationale orgaanbalans.

De te verwachten uitkomst na transplantatie wordt onder meer bepaald door de kenmerken van donor en ontvanger.
De duty desk officer van Eurotransplant biedt het donororgaan aan het transplantatiecentrum van de eerste patiënt op de wachtlijst aan. Voor de zekerheid krijgt ook het transplantatiecentrum van de tweede patiënt op de wachtlijst een aanbod.

Na acceptatie van het orgaan door de behandelend specialist worden de uitname en het vervoer van de organen geregeld.
Eurotransplant is ISO 9001 gecertificeerd. Jaarlijks vinden audits plaats door een onafhankelijke organisatie.

Nieuwe vacatures van Stichting Eurotransplant International Foundation

Stichting Eurotransplant International Foundation heeft momenteel geen vacatures beschikbaar op gezondheidszorgbanen.nl.

Impressie Stichting Eurotransplant International Foundation

Contactgegevens Stichting Eurotransplant International Foundation

Eurotransplant International Foundation

Plesmanlaan 100
2332 CB LEIDEN
Tel. +31 71 5795700

Route Stichting Eurotransplant International Foundation

Klik op de gewenste locatie (i) om de adresgegevens te bekijken en/of uw route te plannen.