Introductie Menopauze app op Wereld Menopauzedag

18-10-2017

Vrouwen weten nog steeds te weinig over de overgang. Overgangsklachten als opvliegers kennen de meeste vrouwen wel, maar dat er nog zo’n 100 andere klachten en zelfs gezondheidsrisico’s op oudere leeftijd aan verbonden zijn, is bij de meeste vrouwen onbekend. Op Wereld Menopauzedag, 18 oktober 2017, lanceert Care for Women de eerste Nederlandstalige Menopauze app voor iPhone en Android. Op deze manier hoopt zij meer aandacht te vragen voor de menopauze, de klachten en de gevolgen hiervan.

br />Opvliegers, stemmingswisselingen en nachtelijke transpiratie. Maar ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, osteoporose en urineverlies zijn gevolgen van het dalen van de vrouwelijke hormonen tijdens de menopauze. Deze gevolgen zijn bij veel vrouwen onbekend. Oprichtster van Care for Women, Catherine van Heest, is al jaren bezig met aandacht vragen voor meer kennis over de overgang. “Als je je ogen sluit voor het gebrek aan kennis, betekent dat wat mij betreft dat je je ogen sluit om de kwaliteit van het leven van vrouwen na de menopauze te verbeteren. Bijna de helft van het leven van een vrouw brengt ze door na de overgang. Het wordt echt tijd dat vrouwen beter op de hoogte zijn van wat het dalen van onze vrouwelijke hormonen doet voor de kwaliteit van hun leven.”

De Menopauzetest in de app moet vrouwen snel een eerste inzicht geven
Op 18 oktober 2017, Wereld Menopauzedag, lanceert Care for Women de eerste Nederlandstalige Menopauze app. Hierin zit een Menopauzetest die de vrouwen snel een eerste indicatie geeft of de klachten die ze ervaren afkomstig zijn vanuit de overgang. De uitslag van de test en de uitleg van de overgangsklachten moet een eerste stapje zijn naar het oplossen van de problemen die zij ervaren.

Vroeger werd er over de overgang vaak gezegd: “Het hoort erbij en het gaat vanzelf wel weer over, die overgangsklachten. Gelukkig is die tijd nu echt voorbij”, aldus oprichtster Catherine van Heest. “De overgang duurt gemiddeld zo’n 7 tot 10 jaar. Met een baan, mantelzorg, een sociale agenda en een gezin hebben vrouwen een druk leven. Vrouwen kunnen het zich niet permitteren om zo lang met overgangsklachten rond te lopen. Zeker niet nu we weten dat er goed iets aan te doen is. Als we hoofdpijn hebben is het normaal dat we paracetamol slikken, maar dit soort klachten moeten we maar gewoon accepteren. ‘Het hoort erbij’, wordt er dan gezegd. Ik snap dit nog steeds niet.”

Juist daarom vindt Care for Women de Wereld Menopauzedag zo belangrijk. “We zijn het aan de vrouwen op de wereld verplicht om aandacht te vragen voor de overgang. Het taboe moet doorbroken worden! Niet giechelend en met een rood hoofd, maar gewoon als een levensfase die erbij hoort, ongemakken kan geven en een verhoogd risico geeft op een slechte gezondheid op latere leeftijd. Maar ook een fase waarin er iets aan de klachten te doen is. Het is noodzakelijk dat vrouwen meer leren over hun eigen lichaam, behandelmethoden en de preventieve maatregelen die ze kunnen nemen om klachten te voorkomen. De Menopauze App van Care for Women moet hier een bijdrage aan leveren.”