Ouderen zelf aan zet met wijkonderzoek

06-10-2017

Onderzoeksgroep Buitenveldert doet in haar rapport 'Ouderenvriendelijk Buitenveldert op maat' een serie aanbevelingen over 'beter gestroomlijnde ondersteuning' die Buitenveldert nog ouderenvriendelijker zullen maken. Zo kunnen mensen langer thuis blijven wonen. Het rapport wordt op 6 oktober, Nationale Ouderendag, overhandigd aan wethouder Eric van den Burg en Marijn van Ballegooijen, portefeuillehouder van stadsdeel Zuid. Dit participatief onderzoek is uitgevoerd door oudere bewoners zelf samen met onderzoekers van VUmc, afdeling metamedica.

br /> Meer dan een jaar zijn bewoners getraind en begeleid bij het houden van interviews met buurtgenoten en het maken van analyses. Dit participatieve onderzoek levert nieuwe en betere informatie op, omdat de onderzoekers gemakkelijker een vertrouwd gesprek kunnen voeren met de bewoners. Een co-onderzoeker: 'Je moet geduld hebben, een luisterend oor en veel aandacht, dan zijn andere ouderen bereid hun verhaal te doen. Ik vond het boeiend te horen hoe mensen met een diverse achtergrond aankijken tegen het ouder worden.' Zowel de HvA, partner in dit onderzoek, als VUmc erkennen de meerwaarde van deze manier van onderzoek en zijn positief over de opbrengst.

Partnerschap
Eric van der Burg, wethouder Zorg en Ouderen, is enthousiast: 'In Amsterdam moet iedereen van 0 - 100 jaar kunnen wonen. Dit betekent dat we met elkaar een klimaat moeten creëren waarin het prettig wonen en verblijven is. Samen met alle Amsterdammers maken wij de stad ouderenvriendelijk." De groep wil graag actief betrokken blijven bij het oppakken en uitwerken van de aanbevelingen. Zij starten daarom een uniek partnerschap met stadsdeel Zuid; ambtenaren en bewoners gaan gezamenlijk aan de slag om de aanbevelingen te realiseren.