Leidse geneeskundestudente studeert summa cum laude af

29-09-2017

Chinar Rahmattulla mag met recht een excellente studente genoemd worden. Op vrijdag 29 september studeerde ze summa cum laude (‘met de hoogste lof’) af in de Geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dat lukt bijna niemand: je moet gemiddeld een 9 halen voor je studievakken, de beoordeling ‘uitmuntend’ krijgen voor een flink aantal coschappen en minimaal een 9 behalen voor je eindscriptie. Alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, zal Chinar binnen een aantal maanden ook afstuderen in Biomedische Wetenschappen én haar proefschrift verdedigen.

br />En dat terwijl ze als kind piloot wilde worden. “Vliegen vond ik geweldig, ik wilde niets liever”, vertelt Chinar (27). “Ik had zelfs het plan om stewardess te worden als piloot niet zou lukken.” Maar natuurkunde sprak haar ook aan, evenals de studie Geneeskunde. De beslissing viel toen ze in 6 VWO zat. “Mijn ouders en ik reden langs een groot auto-ongeluk. Ik vond het zo verschrikkelijk om de slachtoffers te zien en ze niet te kunnen helpen. Toen besloot ik om Geneeskunde te gaan studeren.”

En zo geschiedde: in 2009 begon Chinar met Geneeskunde in Leiden. Het jaar daarop ging ze ook Biomedische Wetenschappen studeren en startte ze met het MD/PhD-traject voor excellente studenten. Al tijdens haar studie kon ze beginnen met haar promotieonderzoek. “Soms was dat wel apart”, zegt ze. “Ik vloog naar grote congressen in Amerika om mijn onderzoek te presenteren. Maar als ik terugkwam, was ik weer gewoon student. Die ervaring heeft wel bijgedragen aan mijn ontwikkeling.”

Vasculitis
Chinars onderzoek richt zich op ANCA-geassocieerde vasculitis, oftewel ontsteking van de kleine bloedvaten. “Het is een zeldzame ziekte die lastig herkend wordt, maar wel heel ernstig is. Zonder behandeling overlijdt 80% van de patiënten binnen een jaar.” Voor haar promotieonderzoek verbleef Chinar een half jaar in Cambridge. “De behandeling van vasculitis verlaagt de afweer, waardoor patiënten meer kans op kanker krijgen. In Cambridge keek ik of een alternatieve behandeling met retuximab die bijwerking minder geeft. Dat lijkt inderdaad het geval.”

Chinar is ook vrijwilliger bij de Vasculitis Stichting. Ze geeft onder meer presentaties voor patiënten en schrijft voor het blad VascuZine. “Dat is heel waardevol, ik krijg op die manier feedback van patiënten en leer waar zij mee zitten. Soms realiseer je je dat het onderzoek daar niet altijd op aansluit.” Naast haar eigen onderzoek begeleidt Chinar ook andere studenten en promovendi in hun onderzoek.

Gevlucht
Hoewel haar opvallende blauwe ogen het niet direct doen vermoeden, is Chinar van oorsprong Irakees. “Vanwege mijn vaders werk woonden we eerst in Frankrijk, later in Libië en daarna in Irak. Toen ik 9 jaar was, moesten we vluchten en kwamen in Nederland terecht.” Inmiddels spreekt Chinar fout- en accentloos Nederlands. “Misschien omdat ik als kind heel graag boeken las”, zegt ze. “Ik was vaak in de bibliotheek te vinden.” Heeft ze nog wel kunnen genieten van haar studententijd, naast al dat harde werken? “Je moet natuurlijk balanceren, maar ik denk dat ik er wel alles uit heb gehaald. Ik heb zeker een heel leuke studenten- en promotietijd gehad.”

Na haar promotie wil Chinar eerst een half jaar gaan reizen. Daarna besluit ze welke specialisatie ze kiest.