Opnieuw topklinische erkenning Deventer Ziekenhuis

27-09-2017

Het Deventer Ziekenhuis mag zich ook de komende vijf jaar weer topklinisch opleidinsziekenhuis noemen. De Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) heeft deze erkenning opnieuw verleend na uitgebreide visitatie eerder dit jaar. Dit betekent een erkenning dat het Deventer Ziekenhuis zich onderscheidt met topklinische zorg, opleiden en onderzoek.

br />In Nederland hebben 26 voorhoedeziekenhuizen een topklinische status. Ze bieden onder meer medische expertise die niet in ieder ander ziekenhuis voorhanden is. In Deventer geldt dat onder meer voor de kinderallergologie, oogheelkunde, schouderbehandelingen en de borstkankerzorg. Het is bovendien een regionaal centrum voor darm- en rectumbehandelingen. Verder besteden topklinische ziekenhuizen veel aandacht aan opleiding, innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Het Deventer Ziekenhuis leidt jaarlijks vele tientallen arts-assistenten, co-assistenten en verpleegkundigen. Dit houdt de zorgverleners in Deventer scherp. Die moeten immers zelf over ruime kennis en praktijkervaring beschikken om anderen op te kunnen leiden. Dit komt de patiëntenzorg direct ten goede.

Voorzitter Gita Gallé van de Raad van Bestuur vindt de prolongatie van de topklinische erkenning van groot belang: ‘Onder meer omdat het ambitieuze en bevlogen artsen en zorgverleners aantrekt. Die vinden hier ruimte om naast patiëntenzorg te kunnen investeren in opleiding en onderzoek. De kennis en kunde die we opdoen, geven we direct aan het bed van de patiënt weer terug. Zo willen we de beste patiëntgerichte zorg kunnen bieden.’

STZ behartigt de belangen van de grote topklinische opleidingsziekenhuizen in Nederland. Het zijn ziekenhuizen die niet academisch zijn, maar door hun voorzieningenniveau en opleidingsinspanning tot de top van de algemene ziekenhuizen behoren. Het Deventer Ziekenhuis ontving de status in 2004 voor het eerst. Daarvan is het na uitgebreide toetsing in juni, ook de komende vijf jaar verzekerd.