Toedienen van medicatie in Nij Smellinghe nog veiliger met MedEye CoSign

25-09-2017

Het toedienen van medicatie voor patiƫnten wat een hoog risico op fouten heeft zogenaamd High Risk Medicatie (HRM) wordt nu in ziekenhuis Nij Smellinghe optimaal gecontroleerd. Door de aanschaf van MedEye CoSign kan nu veel van deze medicatie automatisch dubbel worden gecontroleerd voor meer veiligheid en efficiƫntie. Ziekenhuis Nij Smellinghe is het eerste ziekenhuis wereldwijd dat samen met Mint Solutions het toedienen op deze manier nog veiliger maakt.

br />Dubbele controle voor toedienen
Een infuus of spuit die moet worden klaargemaakt voor gebruik is High Risk Medicatie (HRM). Het is verplicht om deze medicatie voor iedere toediening dubbel te controleren. In ziekenhuis Nij Smellinghe worden deze medicatie zoveel mogelijk kant en klaar aangeleverd door de apotheek. Deze medicatie wordt nu voorzien van een unieke barcode die gekoppeld is aan het digitale recept van de medisch specialist en bevat informatie over het geneesmiddel, dosering, en andere belangrijke gegevens. Het scannen door MedEye CoSign van deze barcode bij toediening zorgt voor de verplichte dubbele controle. MedEye CoSign verifieert of de juiste medicatie, in de juiste dosering op de juiste tijd via de juiste toedieningsweg aan de juiste patiënt wordt toegediend. Het resultaat is dat het toedienen van medicatie veiliger en efficiënter wordt. Tevens wordt er voldaan aan de dubbele controle. Deze controle vindt ook al plaats bij het toedienen van pillen en capsules bij patiënten.

Closed loop
In ziekenhuis Nij Smellinghe wordt zo veel mogelijk medicatie die voor toediening gereed gemaakt moet worden door speciale robots bereid. Deze IV-stations bereiden volledig gerobotiseerd de medicatie voor de patiënten. De robot voorziet de bereidingen van een unieke barcode. Via het scannen van de patiëntcode op het polsbandje van de patiënt wordt gecontroleerd of de medicatie inderdaad in deze vorm en dosering is voorgeschreven voor de patiënt. Daarna wordt de medicatie via de barcode op de producten gecontroleerd door MedEye, en worden indien nodig additionele checks uitgevoerd, alvorens het middel daadwerkelijk wordt toegediend. MedEye helpt vervolgens de verpleegkundige om automatisch de digitale toedienregistratie uit te voeren. Deze ‘closed loop’ zorgt voor een optimale veiligheid rondom het toedienen van (hoog risico) medicatie aan patiënten.

Nij Smellinghe en Mint Solutions voeren de toediening via MedEye CoSign op dit moment in een twee fasen pilot uit op één verpleegafdeling. De reacties van patiënten en zorgprofessionals zijn positief en de verwachting is dat, na afronding van deze pilot, het hele ziekenhuis deze werkwijze zal gaan implementeren.