Werkzoekenden omscholen voor meer handen aan het bed

21-09-2017

Er is een tekort aan zorgspecialisten. Randstad Zorg start een nieuwe opleiding om dit tekort te helpen oplossen. Waar een aantal jaar geleden verwacht werd dat MBO niveau 2 uit de zorg zou verdwijnen neemt die juist toe. De extra handen aan het bed zijn vooral nodig zodat zorginstellingen weer de zorg kunnen verlenen en kwaliteit kunnen blijven borgen waar behoefte aan is.

br />Tien werkzoekenden starten via Randstad Zorg met de opleiding Helpende plus Zorg en Welzijn. Het traject is een krachtenbundeling van het UWV, Zorgcollege en een subsidiestroom. De geselecteerde kandidaten die gaan starten hebben verschillende achtergronden zoals de catering, schoonmaak branche, bij financiële dienstverleners of hebben door omstandigheden nooit een vervolgopleiding kunnen volbrengen.

De leerlingen gaan een versneld opleidingstraject volgen bij het Zorgcollege en zijn binnen 7 maanden volledig inzetbaar als helpende plus in de zorg. Na afronding van de opleiding krijgen zij een jaarcontract voor 24 uur per week bij Randstad Zorg. Dit is de eerste groep kandidaten die nu wordt opgeleid. Zorginstellingen mogen zich melden bij Randstad zodat nog meer werkzoekenden opgeleid kunnen worden. Randstad Zorg leidt structureel op. Het komende half jaar staan er al meerdere opleidingsklassen in de startblokken, waaronder klassen voor Helpenden plus en Verzorgenden IG.

Schaarste opvullen
Lenneke Dijkhuis, directeur Randstad Zorg: “In een schaarse markt waarin de (toekomstige) zorgsector andere eisen stelt aan een medewerker is er meer nodig dan alleen het selecteren van de juiste kandidaat. De zorgprofessional moet worden ontzorgd om weer echte zorg te kunnen verlenen. De opleiding voorziet precies in die behoefte. Het stelt zorginstellingen in staat betere zorg te bieden omdat de professional hier weer de handen voor vrij krijgt. We hopen hiermee een bijdrage te leveren zodat de zorg in het algemeen kan worden verbeterd.”

Hart voor de zorg
Ook de werkzoekenden die als eerste zijn geselecteerd zijn blij met de opleiding. Monica Blackson, leerling Randstad Zorg: “Ik ben erg blij dat ik de kans krijg om deze opleiding te volgen. Je moet echt een hart hebben voor de zorg om dit werk te kunnen doen. Bovendien past werkend leren bij mij. Gelijk in de praktijk toepassen wat je tijdens de opleiding leert is perfect.”