Opening VR Hub voor de GGz - Effectiviteit en efficiëntie van GGz behandelingen vergroten

14-09-2017

Op 27 september 2017 ( tussen 15.00 - 17.00 uur) wordt de VR Hub van de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven (GGzE) geopend. Hiermee anticipeert GGzE op de ontwikkeling van Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR). Die nieuwe mediatechnieken zullen naar verwachting een grote invloed hebben op de samenleving en dus ook op de gezondheidszorg. Tijdens de opening van deze fysieke locatie is er tijd om zelf VR animaties en 360 graden video’s te ervaren, die nu al in de GGz worden gebruikt.

br />Impact
Volgens ingewijden kan de impact van VR, AR en MR op de samenleving (en dus ook op de zorg) vergeleken worden met de impact die het internet en de mobiele telefoon hadden. Men verwacht dat de prijzen voor VR-sets flink zullen dalen, en dat er meer content beschikbaar komt, ook omdat diverse smartphonefabrikanten in de nieuwe mediatechnieken voor gezondheidszorg willen investeren.

Broedplaats
De VR Hub krijgt fysiek gestalte in het eLab. Daar worden in de toekomst VR-, AR- en MR-toepassingen bedacht, ontwikkeld en getest. GGzE wil onderzoeken wat de meerwaarde kan zijn. In de VR Hub zullen workshops en werksessies plaatsvinden om ideeën te verzamelen. Bedrijven die zich bezighouden met VR, AR en/of MR kunnen er een werkplek krijgen en toepassingen ontwikkelen en testen, in co-creatie met zorgprofessionals, cliëntexperts, innovatie-experts en studenten.

Doorlooptijden van behandelingen verkorten
Uit best practices bleek al dat VR bewezen effectief is bij bestrijding van fobieën. Daarnaast wordt VR toegepast om ggz-cliënten te laten ontspannen. Volgens ingewijden kan VR ook nuttig zijn bij het oefenen van vaardigheden, zoals emotieregulatie.

Naar verwachting zal VR dus de doorlooptijden van behandelingen verkorten. Thuis gebruik van een VR-set of een eigen VR-set geeft mogelijkheden om in eigen tijd en overal te oefenen met VR animaties en 360 graden films. Cliënten kunnen zelf dan herhalen, waardoor er minder sessies met een behandelaar nodig zijn. Het doel is de effectiviteit en efficiëntie van behandelingen te verhogen.

Satelliet Smart venue VR Hub Effenaar
De VR Hub voor de GGz is een satelliet van de smart venue VR Hub Effenaar, die zich bezig houdt met nieuwe mediatechnieken in de muziek en entertainment. De twee hubs houden contact met elkaar, onder meer door gezamenlijk te presenteren bij bijeenkomsten als Dutch Technologyweek en Dutch Design Week.

VR zelf ervaren
Er is in het programma tijd gemaakt om zelf allerlei VR animaties en 360 graden video’s te laten ervaren, die al in de GGz worden gebruikt. Ver Binnen toont een VR animatie waarmee een toestand van psychose kan worden ervaren. VR functioneert zo als gesprekskatalysator tussen een cliënt en een behandelaar. MindMansion toont een VR animatie voor het behandelen van fobieën.

Locatie en programma opening VR Hub
Inspiratiecentrum
Grote Beekstraat 8, Parkeerplaats 6
5626 NE Eindhoven

· Welkom met koffie en thee
· Toelichting VR Hub voor de Geestelijke Gezondheidszorg
· Feestelijke opening van de VR Hub
· Wandeling naar de VR Hub
· Mogelijkheid tot het beleven van verschillende VR toepassingen in de VR Hub
· O.a. Relaxation space/ Exposure therapie/ MindMansion/Ver Binnen/ Vertigo