Nieuwe ‘Brandwonden app’ voor hulpverleners van levensbelang voor eerste opvang brandwondenpatiënten

04-09-2017

Artsen en verpleegkundigen binnen Brandwondenzorg Nederland constateren dat er fouten worden gemaakt bij de eerste opvang en behandeling van brandwondenpatiënten buiten de brandwondencentra. Het totaal verbrand lichaamsoppervlak wordt bijvoorbeeld verkeerd ingeschat of een patiënt krijgt té veel of juist té weinig vocht toegediend. Deze eerste opvang is van levensbelang en cruciaal voor goed herstel. Brandwondenzorg Nederland streeft naar de best mogelijke opvang en zorg voor brandwondenpatiënten, ongeacht waar en door wie zij behandeld worden. Daarom is de ‘Brandwonden app’ ontwikkeld die de zorgprofessional buiten het brandwondencentrum begeleidt in de juiste eerste opvang van, eerste zorg aan, en verwijzing van een patiënt naar een brandwondencentrum. Deze app is vandaag gelanceerd en vrij toegankelijk voor iedere zorgprofessional.

br />De meeste patiënten met brandwonden worden eerst opgevangen bij de huisarts, huisartsenpost of in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Deze eerste zorg van brandwondenpatiënten buiten de brandwondencentra blijkt enorm te verschillen. De ‘Brandwonden app’ is een essentieel hulpmiddel, gebaseerd op de aanbevelingen uit de evidence-based richtlijn ‘Eerste opvang van brandwondenpatiënten in de acute fase (eerste 24 uur) en verwijzing naar een brandwondencentrum’. In deze richtlijn zijn de belangrijkste knelpunten in de eerste opvang van brandwondenpatiënten behandeld. Een deel van deze informatie is nu verwerkt in een praktische en werkbare applicatie.

App helpt arts en verpleegkundige bij eerste opvang
Brandwondenzorg Nederland heeft met het ontwikkelen van de app een nieuwe stap gezet in het toegankelijk maken van informatie voor de opvang en behandeling van brandwondenpatiënten. De app leidt de arts of verpleegkundige op de juiste manier door de eerste opvang. Dit stelt de professional in staat snel te beoordelen hoe het behandeltraject moet verlopen, zodat het slachtoffer adequate zorg krijgt. De app helpt bij het inschatten van het totaal verbrand lichaamsoppervlak. Aan deze uitkomst worden vervolgens op de individuele patiënt afgestemde acties gekoppeld: moet de patiënt doorgestuurd worden naar een gespecialiseerd brandwondencentrum? Moet de patiënt vocht toegediend krijgen? En zo ja, hoeveel vocht? De app zorgt er dus voor dat patiënten, die niet in een brandwondencentrum worden opgevangen, de beste zorg op maat ontvangen. Een betere opvang en behandeling leidt tot een hogere kwaliteit van leven van de patiënt. De ‘Brandwonden app’ is bestemd voor alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de opvang van brandwondenpatiënten en is gratis toegankelijk via http://app.brandwondenzorg.nl/.