Regio Zoetermeer start met eHealth

29-08-2017

Landelijk wordt steeds vaker eHealth ingezet in de GGZ. Ook in regio Zoetermeer zijn hierin nu stappen gezet. Stichting Gezondheidscentra Zoetermeer (SGZ), met een populatie van 127.000 patiënten, startte na een uitgebreid selectietraject met de Module GGZ van VitalHealth Software en eMentalHealth-interventies van Minddistrict. Daarmee zorgt SGZ voor een betere ondersteuning van de POH’s-GGZ, de huisarts en de patiënt.

br />Zorgvuldig selectietraject
Bij de zorggroep groeide de behoefte aan een goede eHealth-oplossing. “Alles komt op een gegeven moment bij elkaar. Er was bewijskracht, er is al ervaring met het gebruik van een eHealth-oplossing, POH’s vroegen erom en er was financiering,” aldus Annet Woltjer, Adviseur Eerstelijnszorg bij SGZ. De zorggroep startte daarom een uitgebreid traject om de juiste combinatie van beslisondersteuning en eMentalHealth te selecteren. POH’s-GGZ en huisartsen zijn nauw betrokken bij het selectieproces en uiteindelijk viel de keuze op VitalHealth. VitalHealth werd geselecteerd vanwege onder andere de goede koppeling met het HIS, de geïntegreerde beslisondersteuner via QuestManager en de mogelijkheid voor het aanleggen van een eigen dossier voor de POH-GGZ.

De patiënt meenemen in de behandeling
Met de Module GGZ kan de POH-GGZ patiënten gemakkelijker ondersteunen. Dankzij de koppeling met Minddistrict zijn eHealth-interventies beschikbaar. Er kunnen ook vragenlijsten of screeners worden afgenomen. Door deze samen met de patiënt te bespreken tijdens de behandeling ontstaat er meer begrip en betrokkenheid.

Uitrol met en door de gebruikers
Alle huisartsen in de regio zijn aangesloten bij SGZ en in elke praktijk werkt een POH-GGZ. Om deze gebruikers bekend te maken met de VitalHealth-oplossing zijn er trainingen en bijeenkomsten georganiseerd voor de POH’s-GGZ en de huisartsen. Loes van Dungen, Ketenregisseur GGZ: “Zorg ervoor dat duidelijk is wie de applicatiebeheerders zijn zodat mensen weten waar ze terecht kunnen en dat dit laagdrempelig is. Daarnaast helpt het enorm dat de POH en huisarts al vroeg in het proces zijn betrokken.”
De eerste ervaringen van SGZ met de Module GGZ en eHealth zijn positief. POH’s-GGZ ervaren het gemak van de koppelingen tussen de verschillende systemen (HIS, GGZ-module, Minddistrict) en de meerwaarde van het gebruik van eHealth-modules als aanvulling op de gesprekken.

Regionaal samenwerken
De Module GGZ, onderdeel van het Regionale eHealth Platform van VitalHealth, zorgt voor integraal overzicht en naadloze samenwerking tussen een multidisciplinair team van zorgverleners en patiënten binnen het zorgnetwerk van de GGZ. Deze module is op basis van de nieuwe Koppeltaal GGZ-standaard geïntegreerd met Minddistrict. Zorgverleners hoeven daardoor niet meer in te loggen in meerdere systemen. Daarnaast wordt de inhoud van de digitale begeleiding in het dossier (SOEP-regels) zichtbaar en vormt het een integraal onderdeel van de behandeling.