Gezondheidsonderzoekers verwachten zombie-epidemie tijdens Lowlands

17-08-2017

Hoe kunnen we een uitbraak van infectieziekten beter voorspellen? En heeft je muzieksmaak invloed op de mate van bewegen en slaap op een festival? Lowlands Science heeft de landelijke primeur van een gezondheidsonderzoek in de vorm van een virtuele zombie game.

br /> Onderzoekers van GGD Flevoland & Amsterdam, RIVM en Vrije Universiteit Amsterdam doen mee aan Lowlands Science. Zij onderzoeken op Lowlands hoe een virtuele epidemie zich verspreidt. Gezamenlijk hebben zij Games for Health Projects benaderd om, speciaal voor deze gelegenheid, een game te ontwikkelen. Projectleider Chris Elschot van GGD Flevoland: “Eigenlijk begon dit idee tijdens de Pokémon Go gekte. Ik dacht waarom zetten we gaming niet in voor gezondheidsonderzoek? Je speelt een leuk spel en tegelijkertijd verzamelen we data waarmee we onderzoek doen naar de verspreiding van infectieziekten. We kwamen al snel op het idee van een virtuele zombie-epidemie.”

Nooit eerder vertoond experiment in Nederland: zombie-epidemie op een festival 
Hoe gaat dat in zijn werk? Festivalgangers downloaden de speciale LowlandZ game in de app stores. Aan het begin van het spel is iedereen gezond. Het doel van het spel is ervoor te zorgen dat men zo lang mogelijk onbesmet blijft. Deelnemers raken besmet als ze te dichtbij een zombie komen. Ben je eenmaal geïnfecteerd dan word je een zombie en heb je maar één doel; zoveel mogelijk andere zombies creëren door mensen te infecteren. De wetenschappers onderzoeken hoe lang het duurt voordat er een epidemie ontstaat en hoe de infectiehaarden verlopen .“Er zijn veel wiskundige modellen ontwikkeld voor epidemieën. Deze modellen bevatten een aantal aannames die we nader willen onderzoeken met dit experiment. Daarmee proberen we de modellen te valideren en te verbeteren”, aldus hoogleraar Sandjai Bhulai van de VU. Don Klinkenberg van het RIVM vult aan: “Eén van de aannames gaat bijvoorbeeld over welke mensen veel en weinig contacten maken. Dit baseren we op eerdere uitbraken: we kijken wie geïnfecteerd werden en herleiden daarmee wie met wie contact hadden. Hoe goed dat werkt kunnen we nu eens echt onderzoeken, want in de zombie-epidemie zien we allebei: alle contacten én wie geïnfecteerd wordt.”

Wie beweegt het meest: rockers of dancers?
Naast het onderzoek naar de virtuele epidemie willen de GGD-en de VU antwoord krijgen op de vraag wie het meest beweegt onder de festivalgangers. Is het gezonder om te rocken of om te dansen? En beïnvloedt je gebrek aan slaap hoeveel je beweegt? "Om mensen te kunnen stimuleren gezond te bewegen willen wij inzicht krijgen in wat het beweeggedrag van mensen beïnvloedt", zegt gezondheidswetenschapper Maartje van Stralen van de VU. Irene Harmsen van GGD Amsterdam vult aan: “Wij zijn geïnteresseerd in de vraag of muzieksmaak en mate van slaap invloed heeft op het bewegen van festivalgangers. Lowlands is voor dit onderzoek een ideale setting met verschillende muziekgenres en waar slapen niet prioriteit nummer één is”. Via een wearable die slaap en bewegen meet wordt dit in kaart gebracht.

LowlandZ app
De zombie LowlandZ app is nu verkrijgbaar voor iPhone en Android en werkt alleen op het Lowlands-terrein. De onderzoekers staan het hele weekend in de tent van Lowlands Science.