Van der Staaij: Kop over artsen ‘suggestief’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

25-07-2017

De kop boven zijn veelbesproken artikel in de The Wall Street Journal was ongelukkig, omdat die ‘suggereert dat heel veel artsen met een zekere gretigheid op euthanasie uit zijn’. Dat zei SGP-voorman Kees van der Staaij gisteren in tv-programma Jinek.

De kop, zei Van der Staaij, ‘zet de artsen eigenlijk in de beklaagdenbank, van: zij zijn degenen die het allemaal verkeerd doen. Terwijl de strekking van het verhaal veel meer was: er is een verruiming van de euthanasiepraktijk waar ik bezorgd over ben en waar juist heel veel artsen ook bezorgd over zijn.’ Hij refereerde aan de paginagrote advertentie in diverse bladen waarin een groep artsen zich verzet tegen euthanasie bij dementie.

Van der Staaij vertelde gisteravond de kop pas vrijdagochtend te hebben gezien, toen het artikel al gepubliceerd was. De politicus stond op dat moment vlak voor vertrek zijn vakantiehuisje schoon te maken. Nadat er ophef over was ontstaan, twitterde Van der Staaij vrijdagmiddag: ‘Kop boven verhaal is door krant verzonnen; geen goede samenvatting.’

'U hebt Nederland te kakken gezet’, verweet presentator Eva Jinek hem. ‘We worden neergezet als een land waarin artsen het niet nauw nemen met iets heiligs als het leven. Want dit zijn mensen die niets anders doen dan hun leven en werk in dienst stellen van ons helpen.’ Van der Staaij antwoordde: ‘Maar daar ben ik het dus helemaal mee eens, als het gaat om dat die kop ongelukkig was.’

De kop van het artikel ‘In the Netherlands, the doctor will kill you now’ lijkt een bewerking van de gevleugelde uitdrukking ‘the doctor will see you now’ waarmee patiënten in de Verenigde Staten uit de wachtkamer worden geroepen.

Uitzending gemist: Jinek

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact