Psychiater De Wachter: ‘Samen machteloos voelen, kan helpen’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

04-08-2017

‘Het je samen kunnen machteloos voelen, kan heel erg steunend zijn. Dat is werk dat voor mijzelf zin geeft, ook als de patiënt niet 100 procent geneest.’ Dat zei psychiater Dirk De Wachter uit Leuven over zijn vak tegen psychiater Esther van Fenema in een video-interview dat Café Weltschmerz vandaag heeft gepubliceerd.

Tijdens het vijftig minuten durende gesprek tussen de twee psychiaters stelt Van Fenema vragen aan De Wachter. Aanleiding is zijn in 2012 verschenen bestseller Borderline Times. Mijn onderliggende missie is de zin, licht De Wachter toe. ‘Ik ben als psychiater (…) toch meer en meer naar een soort essentie gekomen, naar de vraag: wat is de zin van het bestaan?’ Volgens De Wachter wordt deze vraag in de Westerse wereld die erg ‘ikkig’ is geworden ‘verdoofd door de leukigheid. We willen zo graag alles plezant. Het leven moet een feest zijn.’ Echter ‘als het een beetje leuk is, gaan we niet over de zin nadenken. De zin verschijnt bij de barst van de misère.’ De Wachter pleit ervoor dat we leren omgaan met tegenslagen en moeilijkheden.

Dirk De Wachter is hoogleraar aan de KU Leuven en werkt als psychiater-psychotherapeut en hoofd systeem- en gezinstherapie van het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven. Hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Esther van Fenema is psychiater en columnist bij Medisch Contact.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact