GGZ Delfland breidt uit

03-08-2017

GGZ Delfland breidt per 1 augustus haar werkgebied uit. De organisatie neemt een aantal (poli)klinieken in Rotterdam, Spijkenisse, Berkel en Rodenrijs, Hellevoetsluis en Middelharnis over. Op deze locaties gaat GGZ Delfland geestelijke gezondheidszorg aanbieden, zowel ambulant als klinisch, vanuit het principe persoonlijke zorg dichtbij.

br />De overname komt voort uit de eis die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gesteld aan de fusie van Parnassia Groep en Antes. Patiënten en zorgverzekeraars in Rotterdam-Rijnmond moeten kunnen blijven kiezen tussen ggz-instellingen. Om die reden mogen Parnassia Groep en Antes alleen samen gaan als er klinieken, behandelcentra en patiënten zijn overgedragen aan GGZ Delfland. Zonder overdracht zou volgens de ACM een bijna-monopolist ontstaan en dat moet voorkomen worden. Met de overdracht naar GGZ Delfland blijft er voor cliënten een goed alternatief in de regio.

Logische uitbreiding
GGZ Delfland neemt de volgende (poli)klinieken over:
 kliniek voor ouderen aan de IJsselstraat in Berkel en Rodenrijs;
 kliniek voor volwassenen aan de Schietbaanstraat in Rotterdam;
 kliniek voor volwassenen aan de Franz Lehàrstraat in Rotterdam;
 polikliniek aan de P.J. Bliekstraat in Spijkenisse met een dependance in Middelharnis;
 PIT Rotterdam-Zuid en PIT Zuid-Hollandse Eilanden; en
 deel van de polikliniek I-psy aan de Carnissesingel in Rotterdam.

De circa 2000 cliënten en 150 medewerkers van deze locaties vallen per 1 augustus onder de verantwoordelijkheid van GGZ Delfland. ‘Met deze overname kunnen we ons zorgaanbod voor bestaande en nieuwe cliënten uitbreiden en verbeteren. De nieuwe locaties zijn daarnaast een logische uitbreiding aan de randen van ons bestaande werkgebied’, aldus Ron Sponselee, voorzitter raad van bestuur GGZ Delfland.

Wens en behoefte cliënt centraal
Bestaande cliënten zullen er zo min mogelijk hinder van ondervinden. Zij blijven onder behandeling bij hun eigen behandelaar. Alleen de verantwoordelijkheid voor hen komt bij GGZ Delfland te liggen. Iris Bandhoe, psychiater en lid raad van bestuur: ‘Op termijn zullen we voor nieuwe cliënten onze eigen zorgaanpak introduceren. We leveren persoonlijke zorg dichtbij de cliënt en helpen hen de regie over hun leven te hervinden. De wens en behoefte van onze cliënten zijn daarbij het uitgangspunt. Samen met hen kijken we wat de beste behandelmethode is.’

GGZ Delfland
GGZ Delfland is een van de oudste psychiatrische instellingen van Nederland. Begonnen in Delft biedt deze organisatie nu zorg aan in het hele gebied tussen Den Haag en Goeree-Overflakkee. Naast geestelijke gezondheidszorg voor kinderen, volwassenen en ouderen met eenvoudige tot zeer complexe psychische problemen, biedt GGZ Delfland haar cliënten ook hulp in hun dagelijks functioneren. Bijvoorbeeld door dagbesteding, re-integratie en het opdoen van werkervaring. Daarnaast biedt GGZ Delfland Praktijkondersteuning voor huisartsen.