Zelfstandig huisarts werkt 60 uur per fte

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

25-11-2014

Zelfstandig gevestigde huisartsen werken gemiddeld 60,5 uur per fte. Bij de vrouwen is dat zelfs nog wat meer: 63,3 uur, tegen 59,1 voor mannen. Dat blijkt uit een sms-onderzoek van het Nivel in opdracht van het Capaciteitsorgaan.

align="">Voor het onderzoek werden 1051 zelfstandig werkende huisartsen, hidha’s en waarnemers een week lang per sms op willekeurige tijdstippen gevraagd naar hun activiteit. De hele huisartsenpopulatie bleek gemiddeld 57,1 uur per fte te werken (hidha’s 49,9 en waarnemers 45,3). Bij een gemiddelde van 0,77 fte per huisarts is dat 44 uur per week.

De huisartsen besteden gemiddeld 56 procent van hun werktijd aan direct patiëntgebonden activiteiten (zelfstandige huisartsen 54, hidha’s 60 en waarnemers 64%). Opvallend is het verschil tussen zelfstandig gevestigde mannelijke en vrouwelijk huisartsen: respectievelijk 57 en 50 procent direct patiëntgebonden activiteiten. Ook voor de hele huisartsenpopulatie geldt dit verschil (58 versus 53 %). Het onderzoek geeft hiervoor geen verklaringen.

Het Capaciteitsorgaan concludeert uit het onderzoek dat het instroomadvies uit 2013 van 698 aiossen vanaf 2015 naar beneden kan worden bijgesteld naar 664. Hidha’s en waarnemers blijken namelijk meer uren werken dan werd aangenomen. Minister Schippers wil juist meer huisartsen opleiden dan geadviseerd (750).

Geert-Jan van Loenen, bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zegt in de reactie dat het onderzoek eens te meer laat zien hoe hard er door huisartsen wordt gewerkt.  ‘Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 zijn huisartsen 16 miljoen consulten per jaar meer gaan doen. En met de grote transities in de ggz, jeugd- en ouderenzorg krijgt de huisarts er nóg meer taken bij.’ De LHV vindt het daarom toch goed dat de minister meer huisartsen laat opleiden dan geadviseerd en al een begin heeft gemaakt met het verkleinen van de normpraktijk. Van Loenen: ‘Wij blijven ernaar streven om de tijd voor patiëntgebonden activiteiten uit te breiden. Vooral het verminderen van de administratieve lasten voor huisartsen kan verschil maken.’

Lieke de Kwant

Lees ook:

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact