St. Anna Ziekenhuis neemt nieuwe MRI-scanner in gebruik

21-07-2017

Het St. Anna Ziekenhuis heeft een nieuwe MRI-scanner in gebruik genomen. Het gaat om een Ingenia 1.5T, de allernieuwste generatie MRI van leverancier Philips. De nieuwe MRI-scanner maakt het onderzoek voor de patiƫnt comfortabeler, is sneller en biedt een betere kwaliteit.

br />Meer comfort
Radioloog E. Jansen: “Met name voor patiënten met claustrofobie kan een MRI-onderzoek belastend zijn. Met de nieuwe MRI-scanner kunnen we de patiënten meer comfort bieden. De tunnelopening is namelijk groter en met een nieuwe voorziening boven de MRI-tafel kan de patiënt zelf gemakkelijker overeind komen. Ook is het bij de meeste onderzoeken mogelijk de patiënt eerst met de voeten in de scanner te schuiven wat over het algemeen als minder vervelend ervaren wordt.”

Verbeterde kwaliteit
De nieuwe MRI-scanner is een stuk krachtiger dan de oude scanner en heeft een geheel digitale signaaloverdracht. Hierdoor kunnen de beelden sneller en met meer detail gemaakt worden. De nieuwe MRI-scanner maakt het ook eenvoudiger om een bewegend orgaan af te beelden.

Veel werk verzet
Afdelingsmanager J. Hoyer: “De plaatsing van de bijna 4,5 duizend kilo zware MRI-scanner is door samenwerking van diverse vakmensen prima verlopen. In 8 weken tijd is er veel werk verzet. De oude MRI-scanner is ontmanteld en van zijn plaats gehaald. Er is een tijdelijke MRI-scanner geplaatst in een mobiele unit aan de voorzijde van het ziekenhuis om gedurende deze tijd toch patiënten te kunnen scannen. Op deze manier hadden we voldoende ruimte en tijd om de nieuwe MRI-scanner op te bouwen, te installeren en te testen. We zijn blij dat we deze nu in gebruik kunnen nemen.“

MRI
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Een MRI-scan maakt met een sterke magneet en radiogolven afbeeldingen van de binnenkant van het lichaam. Met een MRI-scan kunnen de zogenaamde weke delen van het lichaam goed in beeld gebracht worden. Dit zijn bijvoorbeeld pezen, spieren, hersenweefsel, ruggenmerg, tussenwervelschijven en bloedvaten.