PERSUITNODIGING: “Digitale diabetesbegeleiding op afstand groot succes”

07-07-2017

Het project “Diabetes on the Run”, waarbij 100 diabetespatiiënten type 2 vanop afstand gemonitord en begeleid worden door diabeteseducatoren, is een groot succes. Het is één van de 24 proefprojecten rond mHealth (mobile health) die Minister De Block dit voorjaar goedkeurde. Een aantal patiiënten vertoont na enkele weken begeleiding reeds spectaculaire verbeteringen in hun gezondheidssituatie. Ook de diabeteseducatoren zijn lovend over de begeleiding op afstand van hun patiiënten.

br /> Tijdens een persconferentie op maandag 10 juli om 11u30 worden de eerste resultaten toegelicht. Zowel educatoren als patiënten komen aan het woord en lichten hun eerste ervaringen toe.

Maandag 10 juli 2017 – 11u30
Locatie: Solidariteit voor het Gezin, Tramstraat 61, 9052 Gent (Erkenningszaal)

Agenda:
11u30 ontvangst met gezonde lunch
12u00 algemene voorstelling Diabetes on the Run – door Kim Van Asch, directeur innovatie SVHG
12u10 voorstelling van de eerste concrete resultaten – door Lieselotte Sandra, projectcoördinator
12u20 toelichting ervaringen zorgverleners – door Natasha Depaepe (SVHG) en Sigrid Depraetere (BM/DVZ)
12u30 toelichting ervaringen patiënten – door Fons Lefever
12u45 afsluitende receptie, met mogelijkheid in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de projectpartners (SVHG, Bond Moyson/De Voorzorg, AXA Assistance, Roche, Switch, MLOZ en Partena)

Voor cameraploegen en fotografen is er tevens voorzien in mogelijkheid tot het schieten van beelden bij een patiënt thuis (op enkele minuten van de locatie van de persconferentie). Voor praktische afspraken hieromtrent verzoeken wij vriendelijk om contact op te nemen met Lieselotte Sandra, 0492/27 60 48.

Graag bevestiging van uw aanwezigheid aan anne-sophie.scholts@svhg.be

Over Diabetes on the Run
Diabetes on the Run is een proefproject in het kader van de oproep MHealth die minister De Block een aantal maanden geleden lanceerde. In dit project worden 50 diabetes type 2 patiënten van Solidariteit voor het Gezin en 50 patiënten van Bond Moyson / De Voorzorg intensief gemonitord en begeleid op afstand door diabeteseducatoren. De patiënten meten op regelmatige basis hun glucosewaarden, gewicht, bloeddruk en beweging via een “connected device” en sturen die digitaal door naar de Healthlook-app op hun smartphone of tablet. Op basis van deze metingen ontvangen de patiënten gestandaardiseerd advies van de app (wetenschappelijk gevalideerd). Daarnaast analyseren de diabeteseducatoren (verpleegkundigen) de resultaten vanop afstand en geven feedback aan de patiënt via de app of videochat. Via de begeleiding op afstand kan de zorg efficiënter georganiseerd worden voor zowel de patiënt als de zorgverlener. Bovendien kan door de regelmatige monitoring snel gereageerd worden op afwijkende waarden.

Partners
Dit project is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende partners: Solidariteit voor het Gezin, Bond Moyson/De Voorzorg, AXA Assistance, Roche, Switch, Partena en MLOZ.