Verpleegkundige kaart functioneren arts moeilijk aan

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

03-12-2014

De helft van de verpleegkundigen in algemene en academische ziekenhuizen heeft het afgelopen jaar ervaren of vermoed dat een of meerdere collega’s disfunctioneerden. 11 procent van de verpleegkundigen geeft aan dat het om het (vermeend) disfunctioneren van een medisch specialist gaat.

align="">Dat blijkt uit een vragenlijst die Nivel voorlegde aan 254 verpleegkundigen, met een respons van 57 procent, waarvan 17 procent werkzaam is in een academisch ziekenhuis en 83 procent in een algemeen ziekenhuis.

Twee derde van de verpleegkundigen die te maken hadden met (vermeend) disfunctionerende collega’s geeft aan dat het daarbij ging om afwijkend professioneel zorginhoudelijk handelen. In 40 procent van de gevallen ging het om communicatieproblemen. Volgens 45 procent van de verpleegkundigen vormde het (vermeend) disfunctioneren een gevaar voor de patiëntveiligheid. 70 procent zegt zelf actie te hebben ondernomen, meestal door de betreffende zorgverlener erop aan te spreken.

87 procent van de verpleegkundigen zegt te weten wat ze moeten doen als een collega-verpleegkundige (vermoedelijk) disfunctioneert. Maar als verpleegkundigen vermoeden dat een arts disfunctioneert weet volgens Nivel slechts 62 procent hoe te handelen. Vooral het aankaarten van fraude, verslavingsproblemen of psychische beperkingen van collega’s  liggen moeilijk.

Vorige week presenteerde Nivel een soortgelijk onderzoek onder verpleegkundigen in de thuiszorg en POH’s in huisartsenpraktijken.

Simone Paauw

Onderzoek Nivel

Lees ook:

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact