rTMS bij therapieresistente depressie nu ook vergoed in Nederland

30-06-2017

Zorginstituut Nederland adviseert zorgverzekeraars om magnetische hersenstimulatie (rTMS) bij de behandeling van therapieresistente depressie op te nemen onder verzekerde zorg. De verwachting is dat alle zorgverzekeraars dit advies zullen volgen. Op dit moment heeft coƶperatie VGZ de regeling reeds opgenomen in hun pakket te vergoeden zorg. De combinatie van cognitieve gedragstherapie en rTMS bij de behandeling van depressie, resulteert in een effectiviteit van 66% na gemiddeld 21 sessies op basis van de meest recente resultaten van neuroCare. rTMS heeft nauwelijks bijwerkingen en de combinatie van rTMS met cognitieve gedragstherapie leidt tot betere klinische resultaten.

br /> Erkenning
Wereldwijd is de evidentie van rTMS al langer bekend en heeft de bewijslast al geleid tot erkenning door de FDA (USA) en NICE (UK). rTMS wordt al sinds 2011 vergoed in de USA, dus voor cliënten met ernstige therapieresistente depressie is het goed nieuws dat Zorginstituut Nederland rTMS nu ook heeft erkend als effectieve behandelmethode.

Effecten aangetoond
Sinds 2006 heeft Onderzoeksinstituut Brainclinics samen met neuroCare Group zich voortdurend beziggehouden met het onderzoeken van de effecten van rTMS. Cliënten met ernstige therapieresistente depressieve klachten werden hiermee behandeld na een uitgebreide diagnostische fase. De effecten zijn steeds gemeten bij aanvang van de behandeling, meermalen tussentijds, na afloop en bij follow-up. De behandeling was uiteraard steeds op maat, uitgaande van de specifieke problematiek en hulpvraag van de cliënt. Een aantal wetenschappelijke studies zijn hierover gepubliceerd in samenwerking met (inter)nationale universiteiten.

De meest recente onderzoeks­resultaten laten zien dat na 20-30 sessies bereikt kan worden, dat de cliënt geen last meer heeft van de klachten (remissie: 55%) of ten minste een aanzienlijke verbetering merkt (response: 66%). De meerderheid van de cliënten laat 6 maanden na de behandeling nog steeds response zien. rTMS wordt veelal gecombineerd met cognitieve gedragstherapie voor het optimaliseren van het resultaat.

Wat is rTMS?
Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation (rTMS) ofwel herhaalde magnetische hersenstimulatie wordt gebruikt bij de behandeling van ernstige depressieve klachten, waarbij gebruik wordt gemaakt van een pulserend magnetisch veld waarmee specifieke delen van de hersenen gestimuleerd worden. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat de oorzaak van depressie voor een groot gedeelte samenhangt met de frontaal cortex (de voorhoofdskwab ofwel Dorsolateraal Prefrontaal Cortex (DLPFC)), specifiek de communicatie tussen deze DLPFC en de dieper liggende anterior cingulate (AC). Bij depressie is er sprake van een verstoorde communicatie tussen deze DLPFC en ACC structuren. De rTMS stimulatie richt zich specifiek op dit kleine gebied (DLPFC), meestal rechts frontaal. Door het herhaaldelijk stimuleren van dit gebied zal de communicatie tussen de structuren verbeteren en zullen de depressieve klachten afnemen.