Erasmus MC: nieuw elektronisch patiëntendossier in gebruik

24-06-2017

Het Erasmus MC heeft vrijdagmiddag om 13.00 uur het nieuwe elektronisch patiëntendossier in gebruik genomen. Vanaf dit moment worden alle gegevens over de duizenden patiënten van het Erasmus MC in het systeem HiX van leverancier ChipSoft geregistreerd. Alle bestaande data zijn automatisch overgezet.

br /> Het Erasmus MC verhuist medio 2018 naar een nieuw, innovatief en technologisch hoogwaardig ingericht ziekenhuis. Het elektronisch patiëntendossier is een voorbereiding op de nieuwe manier van werken in het nieuwe ziekenhuis, waar de patiënt meer regie krijgt. Zo kunnen onze patiënten in de toekomst bijvoorbeeld zelf elektronisch ‘inchecken’ in het Erasmus MC.

HiX sluit tevens aan bij een aantal belangrijke ontwikkelingen in het Erasmus MC. Ten eerste wordt de aard van de aandoeningen van de patiënten complexer. Patiënten bereiken hoge leeftijden, maar krijgen ook te maken met een veelvoud van ziekten. Dit vereist een goede samenwerking van verschillende disciplines. Het nieuwe elektronisch patiëntendossier voorziet nog beter in een goede verslaglegging van deze samenwerking.

Daarbij gaat het Erasmus MC intensiever samenwerken met tweedelijns ziekenhuizen in de regio. Patiënten komen voor complexe en innovatieve behandelingen naar het Erasmus MC, maar krijgen de voor- en nabehandeling bij hun vertrouwde arts in hun eigen ziekenhuis in de buurt. Er bestaan al afspraken over snelle en veilige uitwisseling van patiëntgegevens, ongeacht het ziekenhuissysteem. Maar de ziekenhuizen in de regio die al HiX gebruiken, kunnen in de nabije toekomst wel in samenspraak met elkaar, en samen met leverancier ChipSoft, HiX verder verbeteren.

David Voetelink, lid van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC, is trots op de honderden medewerkers die de afgelopen maanden hebben geholpen bij de inrichting van HiX. Trots is hij ook op de duizenden collega’s die de laatste zeven weken zijn geschoold in het werken met HiX.

,,Dit is het grootste implementatieproject van een elektronisch patiëntendossier dat de Nederlandse zorg tot nu toe heeft gekend. Onze medewerkers hebben zich, naast al hun andere werkzaamheden, het werken met HiX eigen gemaakt. En alles is binnen de afgesproken tijd gerealiseerd. Ik vind dat een indrukwekkende prestatie.’’