Sneller uitslag voor ouderen dankzij Treant-dagkliniek

24-06-2017

Binnen één dag meerdere onderzoeken ondergaan en diezelfde dag nog de uitslag krijgen. Dat is nu mogelijk voor (kwetsbare) ouderen dankzij de dagkliniek op ziekenhuislocatie Scheper van Treant Zorggroep.

br /> “We worden allemaal ouder, gelukkig maar. Dit betekent dat er een steeds groter beroep op onze zorg voor ouderen wordt gedaan”, aldus bestuursvoorzitter Carla van de Wiel van Treant. “Dankzij de dagkliniek hoeven ouderen niet voor ieder onderzoek apart naar het ziekenhuis. Op die manier proberen wij onze zorg zo te organiseren dat onze patiënten zo min mogelijk belast worden”.

Kwetsbare ouderen
Een hoge leeftijd, meerdere lichamelijke, psychische en sociale problemen en steeds langer zelfstandig thuis kunnen wonen, maakt ouderen kwetsbaar(der). Het leven is soms iets moeilijker als je ouder bent. In de dagkliniek organiseren we de zorg zo dat (kwetsbare) ouderen zo min mogelijk naar het ziekenhuis hoeven te komen. Binnen één dag ondergaan ouderen meerdere onderzoeken en diezelfde dag krijgen ze de uitslag in een afrondend gesprek met de specialist. Het behandelplan wordt gezamenlijk vastgesteld. Gedurende de dag dat patiënten op de dagkliniek zijn, worden ze begeleid door vrijwilligers van Treant.

Patiëntervaringen
Mevrouw Eckelhoff en meneer Sairin zijn geriatrische patiënten met een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. Zij maakten begin juni voor het eerst gebruik van de dagkliniek van Treant Zorggroep. In de dagkliniek ondergingen zij alle benodigde onderzoeken op één dag én kregen dezelfde dag nog uitslag van de geriater, specialist in het behandelen van ouderen.

Snel en persoonlijk
Het bezoek aan de dagkliniek duurt vaak tot begin van de middag . “De middag was zo voorbij dankzij de goede zorgen van vrijwilliger Sjoukje de Groote’, vertelt meneer Sairin. “Ze schonk koffie en thee, haalde leesvoer, begeleide mijn moeder naar verschillende onderzoeken en serveerde een heerlijke lunch”, aldus de dochter van mevrouw Eckelhoff. “Een vast aanspreekpunt is fijn, het voelde direct vertrouwd.” De dagkliniek bevindt zich op de begane grond en is ingericht met gemakkelijke stoelen, een televisie, goede internetverbinding en twee naastgelegen spreekkamers. “Alle onderzoeken op een dag, persoonlijke begeleiding van Sjoukje, een prettige huiskamer om tot rust te komen én een afrondend gesprek met de geriater. Wat wil je nog meer?” aldus meneer Sairin.

Toekomstmuziek
Treant Zorggroep streeft naar een compleet zorgaanbod voor kwetsbare ouderen op de drie ziekenhuislocaties in Emmen, Hoogeveen en in Stadskanaal. De komende tijd zorgen we ervoor dat de dagkliniek ook gebruikt kan worden door andere specialisten van Treant. Ook in Hoogeveen en Stadskanaal wil Treant geriatrische dagklinieken openen. Hiervoor hebben we wel meer geriaters nodig. Er is landelijk een tekort aan deze artsen, Treant doet er alles aan toch nieuwe geriaters te vinden. In de tussentijd heeft Physician Assistant (PA) Martine Mesman de vakgroep versterkt en leiden we - vanaf september – nog twee PA’s op. Deze PA’s ondersteunen de geriater door zelfstandig medische taken uit te voeren en vormen een eerste stap in de oprichting van een geriatrieteam op ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen.