Hanneke Haanraadts nieuwe directeur Helen Dowling Instituut

21-06-2017

1 juli start Hanneke Haanraadts als directeur van het Helen Dowling Instituut. Ze volgt dr. Bram Kuiper op, die het instituut de afgelopen zeventien jaar leidde. Haanraadts: “Ik heb het Helen Dowling Instituut leren kennen als een deskundige en bevlogen organisatie en dat heeft mij geraakt.”

br /> Haanraadts was dertien jaar ondernemer voor zij de overstap naar de geestelijke gezondheidszorg maakte. Eerst als algemeen directeur bij Antes GGZ en daarna als bestuurder bij het Sinai Centrum. Haar ondernemerschap en ervaring in de GGZ komen in deze nieuwe positie bij elkaar.

Haanraadts: “Afgelopen decennia heeft het Helen Dowling Instituut veel betekend voor de ontwikkeling van de psycho-oncologie en ik verheug me erop om het instituut en psychologische zorg bij kanker verder op de kaart te zetten.”

Het Helen Dowling Instituut
Het Helen Dowling Instituut (HDI) is een gz-instelling en biedt sinds 1988 psychologische zorg aan mensen met kanker en hun naasten. In 2016 groeide het aantal cliënten naar ruim 2.100. Daarnaast doet het instituut wetenschappelijk onderzoek op het gebied van psycho-oncologie en biedt het scholing aan professionals in de oncologie. Haanraadts: “De combinatie van deze drie pijlers maken het HDI zo’n unieke en krachtige organisatie.”

Dr. Bram Kuiper blijft actief in het vakgebied en gaat zich op basis van een Europese Subsidie fulltime inzetten voor de Tired of Cancer app. Een app tegen kankergerelateerde vermoeidheid die hij ontwikkelde met zijn collega Door Vonk. Kuiper heeft er alle vertrouwen in dat het instituut bij Haanraadts in goede handen is. “Het HDI is begonnen als een echte pioniersorganisatie en heeft dat pionierskarakter altijd gehouden. Dat is mooi, want er liggen nog een paar flinke uitdagingen en ambities. Hanneke Haanraadts heeft in huis wat het HDI nodig heeft om de beoogde stappen voorwaarts te kunnen zetten. Ik vertrek met een gerust hart.”

Uitdagingen en ambities
Uitdagingen liggen er bijvoorbeeld op gebied van financiering. Haanraadts: “De vergoedingen van de zorgverzekeraars zijn te laag voor het HDI om kostendekkend te kunnen werken. Daardoor is het instituut nog altijd afhankelijk van fondsenwerving en is de toekomst onzeker. Daarnaast is het onze ambitie om voor landelijke dekking te zorgen. We hebben nu drie locaties: Arnhem, Bilthoven en Groesbeek. Mensen die het nodig hebben, moeten in heel Nederland terecht kunnen voor kwalitatief hoogstaande psycho-oncologische zorg op maat. Maar voor het zover is, moet er nog wel wat gebeuren.”