Instagram-app biedt artsen team van medische diagnostici

01-10-2013

Nederlandse artsen met een smartphone en lastige cases kunnen zich binnenkort wellicht verheugen op de komst van een nieuwe app die het concept 'second opinion' naar een hoger niveau tilt.

span style="font-family: 'Lucida Sans Unicode', 'Lucida Grande', Tahoma, Helvetica, sans-serif; font-size: 12px; line-height: 19px;">De Figure1 app maakt het artsen mogelijk om foto’s van aandoeningen uit te wisselen en elkaars advies in te winnen. De arts in kwestie dient dan wel aangesloten te zijn bij een hiervoor beschikbaar gesteld platform. Josh Landy, ontwikkelaar van Figure1 - en tevens werkzaam als arts -  is zeer content over de werking van zijn applicatie. ‘Figure1 biedt veel informatie, maar doet dit op een overzichtelijke manier. Daarnaast kan de app het herkennen van aandoeningen sterk versnellen, waardoor ook de behandeling sneller op gang komt. En dit kan mensenlevens redden,’ aldus Landy.  

 
Vindbaarheid en specificaties
Figure1 is er op gericht om aandoeningen zo snel mogelijk gediagnosticeerd te krijgen. Om dit te bereiken zijn er diverse functies toegevoegd die het artsen mogelijk maken om het ziektebeeld zeer duidelijk aan collega’s te communiceren. Het ziektebeeld kan vindbaar worden gemaakt door afbeeldingen en omschrijvingen toe te voegen. Met pijlen kan de exacte probleemlocatie op het lichaam worden gemarkeerd. 
 
Educatief
Met een zoekfunctie kan meer informatie worden ingewonnen over specifieke aandoeningen, en kan worden bekeken wat andere specialisten hierover hebben gedocumenteerd. 
 
Privacy
Het delen van privacygevoelige patiëntengegevens in de vorm van foto's kan mogelijk kritiek opwekken bij tegenstanders. De ontwikkelaars van Figure1 spelen hier op in met een aantal features die de privacy van de patiënt ten goede komen. Zo heeft de app gezichtsherkenning en worden gezichten automatisch van de foto verwijderd. Ook zijn persoonlijke kenmerken zoals tatoeages of geboortevlekken met een simpele veeg te verwijderen. 
 
Beschikbaarheid
Figure1 is op dit moment alleen nog beschikbaar voor  IOS-toestellen in Noord-Amerika, en sinds 16 september kan de app ook via de UK App Store verkregen worden. Dit laatste gebeurde in reactie op de grote vraag door Engelse gezondheidsspecialisten. Volgens  de ontwikkelaars is de Android-versie momenteel in de maak. 
 
Bent u zelf arts en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bezoek dan snel onze vacaturebank en reageer op passende functies.