Professionals uit sociale wijkzorgteams tonen hoe het beter kan

13-06-2017

In Den Haag helpen professionals uit sociale wijkzorgteams elkaar om de juiste beslissingen te nemen. In Den Haag dragen de sociale wijkzorgteams zorg voor de juiste hulpverlening in de buurt. Maar wanneer is het gepast om hulp aan te bieden? Wanneer schend je iemands privacy? Dat zijn een paar belangrijke en soms moeilijke vragen waar de professionals dagelijks voor staan. Om de juiste keuzes te maken, hebben zij een beslisboom en een korte film gemaakt. De sociale wijkzorgteams hebben zo snel en toegankelijk kennis voorhanden. De beslisboom is een van de resultaten van de ZorgCrossOver. In de ZorgCrossOver zijn vijftien professionals uit verschillende wijkzorgteams aan de slag gegaan met drie thema’s. Zij maakten gebruik van de ‘bottom-up’- van CrossOver. Op 13 juni is de presentatie van de meest opmerkelijke resultaten in het Student Hotel in Den Haag.

br /> Eerste ZorgCrossOver: resultaten voor professional en cliënt
De Haagse professionals kozen voor het werken aan drie actuele uitdagingen: 1. ‘Bemoeizorg en zelfbeschikking’, 2. ‘Dagbesteding’ en 3. ‘Positionering van Sociale Wijkzorgteams’. Zij hebben onderzoek gedaan en werkten aan concrete initiatieven. Zij vormen nu een netwerk om kennis te blijven delen om zo de zorg aan de mensen in de wijk blijvend te verbeteren. De ZorgCrossOver is een pilotproject geweest waarin de professionals aan het roer staan in plaats van beleidsmakers. Ook andere gemeenten kunnen nu van deze bewezen aanpak profiteren. Een deelnemer zei over de methode en het project: “Die hebben me dingen gebracht voor mijn eigen ontwikkeling maar ik heb ook op een andere manier leren kijken naar bestaande situaties. Dat komt de zorg en hulpverlening aan mensen ten goede.“

Eenzame ouderen uit isolement
De Beslisboom komt voort uit het thema ‘Bemoeizorg en zelfbeschikking ’. Een resultaat van het thema ‘Dagbesteding’ is het organiseren van een groot evenement om de eenzame 55+er in de wijk te bereiken. Uit onderzoek blijkt dat die behoefte heeft aan laagdrempelige activiteiten, die rekening houden met het individu. Tijdens dit evenement op 5 september in de wijk Morgenstond staat het kennismaken met ouderen en het gesprek over die behoefte dan ook centraal. Vanuit het thema ‘Positionering van Sociale Wijkzorgteams’ is ten slotte geanalyseerd op welke manier de sociale wijkteams beter kunnen functioneren. Iedereen is het erover eens dat meer beslissingsruimte voor de teams essentieel is voor de kwaliteit van het werk en het werkplezier.

De ZorgCrossOver is een initiatief van de Gemeente Den Haag, het CAOP en CrossOver. Wies van den Berg, stedelijk manager Sociale Wijkzorgteams in Den Haag ondersteunt de ZorgCrossOver graag, want ‘samen komen we verder’.