Meerjarige investeringen maken kwaliteitsimpuls verpleeghuiszorg mogelijk

03-06-2017

ActiZ is verheugd dat het kabinet nu ook constateert dat op termijn structureel 2,1 miljard extra nodig is om aan de nieuwe kwaliteitseisen voor verpleeghuiszorg te voldoen. Staatssecretaris van VWS, Van Rijn heeft woensdag 31 mei de Tweede Kamer de brief gestuurd waarin hij aangeeft welke financiƫle consequenties het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg heeft. Op basis van berekeningen van de NZa en het CPB gaat het op termijn om een jaarlijkse bedrag van 2,1 miljard extra.

br /> Met deze financiële impuls is de sector in staat om over vier tot vijf jaar te kunnen voldoen aan de eisen van het kwaliteitskader. Er is een periode van een paar jaar nodig om voldoende medewerkers op te leiden, bij te scholen en te werven. In 2018 kan echter al een eerste grote stap worden gezet. Met de extra structurele middelen kunnen grote aantallen medewerkers, die de afgelopen jaren zijn ontslagen als gevolg van de eerdere bezuinigingen, weer worden teruggehaald in de zorg. Er is dan ook ruimte voor zogeheten zij-instromers en voor meer opleidingscapaciteit.

“Het is niet alleen een kwestie van geld”, zegt Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van ActiZ. “We moeten ook slim kijken naar wat onze cliënten, de bewoners willen. Daarnaast moeten we anders, sneller gaan opleiden. We moeten ook kansen geven aan mensen met een lager opleidingsniveau. Deze groep medewerkers kan uitstekende dingen doen voor bewoners op het gebied van welbevinden en aandacht. Het is belangrijk dat er nu afspraken gemaakt worden voor meerjarige investeringen. Dit geeft het vertrouwen terug aan de sector om te investeren en mensen een vaste baan te kunnen bieden”.

In de brief van staatssecretaris Van Rijn staat ook dat in 2017 100 miljoen euro extra structureel ter beschikking wordt gesteld. ActiZ pleit ervoor dat deze extra middelen in de huidige tarieven worden opgenomen.
Om in 2018 een echte grote stap te kunnen is een extra substantieel bedrag nodig in aanloop naar de 2,1 miljard. ActiZ praat graag mee op welke wijze deze middelen, bijvoorbeeld in de tarieven, gefaseerd beschikbaar worden gesteld.

ActiZ constateerde in januari al dat er een bedrag in deze orde van grootte nodig zou zijn om aan de nieuwe kwaliteitseisen en de bezettingsnormen te kunnen voldoen.