Longartsen nemen vernieuwend e-portfolio voor AIOS in gebruik

29-05-2017

De landelijke opleiding Longgeneeskunde introduceert een nieuw e-portfolio voor Artsen In Opleiding tot Specialist. De opleiding is sinds dit voorjaar de eerste landelijke gebruiker van het vernieuwende platform. Later dit jaar zal ook de landelijke opleiding tot KNO-arts het platform in gebruik nemen.

br /> Het platform bestaat uit een gebruiksvriendelijke web-omgeving en een app voor beoordelingen op de werkvloer. Het nieuwe e-portfolio moet gaan helpen om het eerder dit jaar gepresenteerde nieuwe opleidingsplan voor Longgeneeskunde goed in de praktijk te brengen.

Voor de ontwikkeling van het platform is nauw samengewerkt met de Federatie Medisch Specialisten vanuit het project RIO (Realisatie Individualisering Opleidingsduur). Daaruit is een pakket van eisen voortgekomen waarbij de nadruk ligt op overzicht en gebruiksgemak. In het e-portfolio komt dit tot uiting in het gebalanceerde gebruik van een handzame app en een webomgeving.

Binnen de opleiding Longgeneeskunde worden jaarlijks circa 260 AIOS opgeleid. Longgeneeskunde is het eerste specialisme dat vanuit het project RIO haar nieuwe opleidingsplan in werking stelt. Andere specialisaties werken momenteel ook aan een herziening van hun opleidingsplan.

Het platform is ontwikkeld door Reconcept, specialist in digital learning en kwaliteitsbewaking, met name in de medische sector.

Het e-portfolio is ook beschikbaar voor andere specialisaties. Inmiddels wordt het e-portfolio voor de vakvereniging KNO ontwikkeld, en worden gesprekken gevoerd met andere vakverenigingen.