Betere inzet medische hulpmiddelen en technologie in zorg cruciaal

18-05-2017

Het potentieel van innovatieve medische hulpmiddelen en technologie om prangende kwesties in de gezondheidszorg op te lossen, wordt onvoldoende benut. Dat schrijft Nefemed, de Nederlandse Federatie van producenten, importeurs en handelaren van medische hulpmiddelen, in de vandaag gepubliceerde Kieswijzer Medische Hulpmiddelen. De Kieswijzer is een oproep aan het toekomstige kabinet om de doorstroom van innovatieve hulpmiddelen te bevorderen en om onnodige bureaucratische belemmeringen weg te nemen. Dit redt niet alleen levens, maar betekent ook dat patiƫnten minder of zelfs helemaal niet in het ziekenhuis behandeld hoeven worden.

br />

Uit recent onderzoek van adviesbureau Willis Towers Watson blijkt dat de zorgkosten bij Nederlandse verzekeraars in 2017 naar verwachting minder hard stijgen dan in voorgaande jaren. Toch blijft het zorgelijk dat de kosten die wij als maatschappij betalen aan gezondheidszorg, jaarlijks blijven toenemen. Het was daarom teleurstellend dat er in de afgelopen verkiezingsperiode en tijdens de stukgelopen formatiebesprekingen vaak alleen aandacht was voor een aantal specifieke onderwerpen, zoals het eigen risico. Daardoor is er te weinig gesproken over manieren om zorg structureel beter, doelgerichter en goedkoper maken.

Een gemiste kans, vindt Nefemed. De organisatie signaleert daarom met de Kieswijzer Medische Hulpmiddelen een aantal belangrijke zorgthema’s die met simpele maatregelen goed te verbeteren zijn. Zo wordt toekomstige kabinet opgeroepen om de voorwaardelijke toelating van hulpmiddelen in het zorgpakket beter te regelen, zodat patiënten eerder toegang krijgen tot nieuwe medische technologie.

Doordat wij gemiddeld steeds langer leven, zijn medische hulpmiddelen belangrijker dan ooit. Zij dragen concreet bij aan een beter leven, grotere zelfredzaamheid en meer mogelijkheden voor maatschappelijke participatie van miljoenen patiënten in Nederland. Hulpmiddelen vormen een steeds belangrijkere schakel in het drukken van zorgkosten en kunnen bijdragen aan een gebalanceerd huishoudboekje voor de gezondheidszorg.