Verpleging: veel werkplezier, maar ook veel stress

15-05-2017

Uit cijfers van onderzoeksbureau SKB over 24 duizend ziekenhuismedewerkers blijkt dat verpleegkundigen en verzorgenden veel plezier aan hun werk beleven. Even veel als paramedische collega’s, maar meer dan bijvoorbeeld medewerkers van poliklinieken, ondersteuning of administratie. Alleen managers hebben meer plezier.

br />

Op de 197-ste geboortedag van Florence Nightingale, de grondlegster van de moderne verpleegkunde, lijkt het beroep dus nog steeds erg aantrekkelijk. Maar er is ook een keerzijde. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn ook de medewerkers in het ziekenhuis die de meeste stress ervaren. Vooral onder de jongere collega’s, waar maar liefst 23% burnout-klachten heeft. Dat is meer dan 2x zoveel als gemiddeld in de Nederlandse beroepsbevolking. Een goede reden om op de Dag van de Verpleging ook wat extra aandacht aan de risico’s van deze beroepsgroep te geven.

Vergroten van werkplezier is niet dé oplossing
De persoonlijke en bedrijfseconomische gevolgen van burnout-klachten zijn groot. Medewerkers met deze klachten zijn bijvoorbeeld vatbaarder voor infectieziekten en verzuimen meer. Ook maken ze meer concentratiefouten en zijn ze vaker betrokken bij (bedrijfs)ongevallen. En ze kunnen natuurlijk ook echt burnout raken.

Vaak wordt gedacht dat plezier hebben in je werk automatisch beschermt tegen burnout. Deze beroepsgroep laat zien dat dat geen vanzelfsprekendheid is. Dat de meeste klachten juist bij de jongere verpleegkundigen en verzorgenden voorkomen, vraagt om extra aandacht. Zij hebben namelijk nog een hele carrière voor de boeg.

Vitaliteit gemeten bij 24 duizend ziekenhuismedewerkers
Deze cijfers komen uit medewerkersonderzoeken die in 2015 en 2016 werden uitgevoerd. Onder de 24 duizend deelnemers waren ruim 4500 verpleegkundigen en verzorgenden en ruim 4100 specialistisch verpleegkundigen. Aan de hand van 6 vragen over vermoeidheidsverschijnselen werd bepaald of medewerkers burnout-klachten hadden. Voor de Nederlands beroepsbevolking ligt dat gemiddeld rond 11%. Maar bij de verpleegkundigen en verzorgenden was dat bijna twee keer zoveel: gemiddeld 20%. Met dus een piek bij de jongste collega’s van maar liefst 23%. De vragen komen uit de Vragenlijst Beleving en Beoordeling van de Arbeid (VBBA) die speciaal is ontworpen om oorzaken en gevolgen van werkstress in kaart te brengen.

Over SKB
SKB is een adviesbureau dat meer dan 20 jaar gespecialiseerd is in werkbelevingsonderzoek naar de relatie tussen arbeid, gezondheid en prestatie. SKB werkt met evidence based vragenlijsten en heeft duizenden onderzoeken gedaan in alle sectoren van de beroepsbevolking. SKB heeft een benchmarkdatabase met onderzoeksresultaten van ca. 2 miljoen respondenten.