Amphia Orthopedie helpt heuppatiënten sneller op de been met nieuwe operatietechniek

04-05-2017

Patiënten kunnen binnen één dag geopereerd worden, starten met revalidatie én vaak al weer naar huis vertrekken. Daar revalideren ze verder, onder begeleiding en in de eigen vertrouwde omgeving.

br />

Daarnaast wordt nu met een nieuwe techniek, geprobeerd de schade aan spieren en weefsels te beperken. Deze techniek heet de Direct Superior Approach, de DSA. Een nieuwe operatietechniek waarbij minder spieren worden losgemaakt dan de conventionele operatietechniek.

In 2016 was de afdeling Orthopedie in Amphia een van de eerste centra in Europa die deze ingreep uitvoerde. Orthopeden Joost van den Hout en Stefan Bolder waren in de Verenigde Staten persoonlijk betrokken bij de ontwikkeling van het benodigde operatiemateriaal voor deze DSA-techniek. Nu leiden zij collega's op voor het uitvoeren van deze nieuwe benadering. Ook orthopeed Robert Wagenmakers voert inmiddels deze techniek uit.

"Het uitgangspunt is nog sneller herstel met minder pijn na een heupprothese", legt Stefan Bolder uit. “Er zijn wel enkele criteria waaraan de patiënt moet voldoen. Zo mag hij of zij geen overgewicht hebben en moet de patiënt relatief jong en fysiek actief te zijn.”

Patiënt Mirza (57 jaar) is in 2011 op traditionele wijze geopereerd. Begin 2017 is zij geopereerd aan haar tweede heup, volgens de DSA techniek. “Het litteken zat hoger, dat viel mij meteen op na de operatie", vertelt Mirza. "Ik bleef ook meer spierkracht houden en de pijn was minder. Er is zeker verschil met de traditionele manier", stelt zij tevreden.

Hoewel de DSA bijdraagt aan een sneller herstel, blijft een grote rol in handen van de patiënt zelf. "Er zit wel een nieuw onderdeel in je lijf, maar je moet het zélf activeren", stelt Mirza. "Dat betekent tijd en energie in de revalidatie steken. Als de operatie technisch gelukt is, moet je via fysiotherapie opnieuw leren lopen.”

De operatietechniek wordt uitgevoerd in de Orthopedische Kliniek Amphia te Oosterhout, en op de afdeling orthopedie, locatie Molengracht te Breda.