Treant Zorggroep laat collega’s live meekijken bij operaties met Da Vinci robot

20-04-2017

Op 21 april opereert wereldberoemde uroloog Jens-Uwe Stolzenburg uit Leipzig in de operatiekamer van ziekenhuislocatie Scheper van Treant Zorggroep. Hij zal die dag drie operaties uitvoeren met behulp van de Da Vinci robot en stelt collegae uit het hele land in staat live mee te kijken tijdens deze operaties. Het symposium, waarvan deze operaties onderdeel zijn, is toegankelijk voor alle urologen in Nederland die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Urologen.

br />

Ben Knipscheer, uroloog bij Treant Zorggroep en dagvoorzitter tijdens het symposium, heeft Stolzenburg uitgenodigd om zijn kennis te delen met zijn collega-urologen binnen Nederland. De operaties worden live gestreamd naar de vergaderzalen in het Scheper. Knipscheer: ‘Stolzenburg is dé man op het gebied van laparoscopische prostaatchirurgie. Ik vind het dan ook erg belangrijk dat zoveel mogelijk urologen van hem kunnen leren door zijn operaties te volgen tijdens het symposium.’

Nadat al meer dan duizend laparoscopische prostatectomie-operaties bij Treant Zorggroep zijn verricht, kunnen patiënten met prostaatkanker sinds oktober vorig jaar bij Treant terecht voor robotgeassisteerde laparoscopische prostaatchirurgie. Ofwel, een kijkoperatie waarbij de prostaat wordt verwijderd met behulp van de Da Vinci robot. Treant Zorgroep is onderdeel van Prostaatcentrum Noord Nederland en behandelt samen met het UMCG, het Ommelander Ziekenhuis Groningen, de Saxenburgh Groep Hardenberg en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) patiënten met prostaatkanker. Alle patiënten die bij deze ziekenhuizen komen vanwege prostaatkanker, worden in het multidisciplinair overleg van Prostaatcentrum Noord Nederland besproken om zo tot de beste behandeling voor de patiënt te komen.

Sinds de start van de samenwerking in juli 2016 heeft Prostaatcentrum Noord Nederland meer dan 1400 mannen met prostaatkanker een zorgadvies op maat gegeven. Van deze groep zijn zeventig mannen geopereerd met de Da Vinci robot. Wanneer Prostaatcentrum Noord Nederland besluit dat deze ingreep het beste is voor de patiënt, verwijzen alle deelnemende ziekenhuizen de patiënt door naar Treant Zorggroep.