Nieuwe behandelmethode vermindert zenuwpijn diabetici

27-09-2013

Suikerziekte kan samengaan met brandende pijnen in de handen, voeten en onderbenen. Promovenda Cecile de Vos heeft een manier gevonden om deze pijn drastisch te verminderen.

class="MsoNoSpacing">Bestaande pijnstillers boden geen uitkomst.

Ongeveer 15% van de diabetespatiënten kampt met pijnen als  gevolg van slechte doorbloeding in handen, benen en onderbenen. Deze pijnsoort wordt Diabetische Neuromatische Pijn (DNP) genoemd, en is zeer lastig te behandelen omdat pijnstillers slecht aanslaan. Promovenda Cecile de Vos van Universiteit Twente ging daarom op zoek naar een alternatief voor de huidige pijnstillers. Zij kwam uit op het concept van ruggenmergstimulatie. Deze behandelmethode werd al vaker in Nederland toegepast na rugoperaties, maar nog niet eerder bij diabetespatiënten.

 

De behandeling

Bij ruggenmergstimulatie wordt er een stimulerende elektrode tegen het ruggenmerg geplaatst, die elektrische pulsen genereert. De werking van de elektrode kan worden vergeleken met die van een pacemaker die signalen afgeeft. De pulsen werken door op de zenuwbanen, en zorgen ervoor dat de pijnsignalen naar handen, voeten en benen afnemen.

 

Goede resultaten behaald

De Vos deed jarenlang internationaal onderzoek naar DNP, en uiteindelijk namen in totaal 60 patiënten uit  ziekenhuizen in België, Duitsland en Denemarken en Nederland deel aan het experiment. Deze patiënten hadden alle andere vormen van pijnbestrijding reeds zonder succes uitgeprobeerd, en beoordeelden hun pijn met een acht op een schaal van één (geen pijn) tot tien (de ergste pijn voorstelbaar). De behandeling van De Vos deed de intensiteit van hun pijn gemiddeld dalen van een acht naar een twee. Een half jaar later was er nog steeds een verminderde pijn merkbaar ten opzichte van de klachten vóór de behandeling. 

 

Bent u zelf op zoek naar een uitdagende functie in de ziekenzorg? In onze vacaturebank vindt u actuele vacatures voor onder andere artsen, verpleegkundigen en OK-assistenten