Zorg betaalt miljoenen te veel voor orthopedische implantaten

03-04-2017

Ziekenhuizen kunnen tot 20 procent besparen op orthopedische implantaten, zoals knieƫn en heupen. Medisch specialisten blijken nog onvoldoende bereid om van merk te wisselen. Dit wordt mede ingegeven door het feit dat zij onvoldoende inzicht krijgen in kosten, kwaliteit en mogelijkheden van alternatieve keuzes. Als orthopedisch specialisten vaker overstappen op basis van een objectieve vergelijking van producten kan er 14 miljoen euro worden bespaard in de orthopedie. De besparing zou zelfs verdubbeld kunnen worden, als ziekenhuizen ook op grotere schaal samen inkopen. Dat blijkt uit een marktanalyse van orthopedische implantaten door Intrakoop, de inkoopcoƶperatie van de zorg.

 

Door fusies en overnames wordt de huidige markt van orthopedische implantaten wereldwijd gedomineerd door vier leveranciers. Het gezamenlijk marktaandeel is 85 procent, met Zimmer-Biomet als grootste leverancier (bijna 35 procent). De winstmarges van leveranciers van knie- en heupimplantaten zijn van 13 procent in 2005 gestegen naar ruim 21 procent. Frank Kaptein, directeur van Intrakoop: “De leveranciers hebben de macht in handen. De prijsverschillen tussen Nederlandse ziekenhuizen voor een implantaat lopen op tot 22 procent, vaak ook bij dezelfde leverancier. In vergelijking met Duitsland betalen ziekenhuizen soms tot 52 procent meer.”

Specialisten kunnen het verschil maken
De sleutel voor het doorbreken van de dominante leveranciersmarkt ligt bij de medisch specialist. Zij zijn zich vaak niet bewust van het feit dat de verschillen in prijs objectief niet te verklaren zijn. Als specialisten dus bereid zijn te veranderen, kunnen zij de kosten van implantaten flink verlagen zonder concessies te doen aan kwaliteit. Gezien de winstmargeverschillen tussen leveranciers van implantaten onderling is een prijsreductie tot 20 procent realistisch, dat is 14 miljoen euro, zo blijkt uit een doorrekening van Intrakoop. Dit geldt niet alleen voor de markt van knie- en heupimplantaten. Ook op andere medische hulpmiddelen zoals pacemakers kunnen miljoenen euro’s worden bespaard. Recent bleek uit een rapport van Gupta Strategists dat 1,8 miljard van de 7 miljard euro winst in de zorg gaat naar fabrikanten van medische hulpmiddelen en apparatuur.

Transparantie in prijs en kwaliteit
Voorwaarde is transparantie in de markt om een objectieve vergelijking van producten en bijbehorende diensten door medisch specialisten mogelijk te maken. Kaptein: “Aan de hand van benchmarks kunnen kostprijsverschillen inzichtelijk worden gemaakt. Deze marktanalyse draagt bij aan het creëren van transparantie voor ziekenhuizen. Ondertussen zorgt de vereniging voor orthopedisch specialisten (NOV) mede dankzij de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) voor een steeds beter beeld van de kwaliteit van implantaten, die op die manier meetbaar en vergelijkbaar wordt.”

Inkoopsamenwerking drukt prijzen
De komende jaren zal het aantal medische hulpmiddelen mede door de vergrijzing verder groeien en daarmee ook het aandeel in de zorgkosten. Dit onderstreept het belang dat ziekenhuizen samen gaan inkopen. Kaptein: “Er valt voor de maatschappij veel voordeel te behalen als medisch specialisten bereid zijn van producten te veranderen en ze door transparantie in prijs van producten betere keuzes kunnen maken en dan ook nog samen gaan inkopen. Het geld dat wordt bespaard, kan met de specialisten op een andere manier aan zorg worden besteed. Wij hopen dan ook met de ziekenhuizen en de NOV in gesprek te komen om samen de zorg beter betaalbaar te maken.”