Vaatchirurg Bob Geelkerken benoemd tot hoogleraar

30-03-2017

De Universiteit Twente heeft dr. Bob Geelkerken (57) benoemd tot hoogleraar Clinical Translation of Advanced Technologies Diagnosis and Treatment of Vascular Disorders. In samenwerking met onderzoekers van de UT heeft deze vooraanstaand vaatchirurg al diverse klinische problemen onder de loep genomen. Alle hebben raakvlakken met innovaties in de vaatchirurgie. Dokter Bob Geelkerken is met bescheidenheid trots op deze belangrijke mijlpaal in zijn carrière. “Ik ben vooral heel blij dat ik met het bekleden van deze leerstoel de gezondheidszorg in de regio Twente en wetenschappelijk onderzoek nog dichterbij elkaar kan brengen. MST is al vele jaren voortrekker in de vaatchirurgie en ik verwacht dat van de komende innovaties vele patiënten baat kunnen hebben.”

 

Medisch specialisten
Bob Geelkerken is en blijft werkzaam als vaatspecialist in MST. Met zijn benoeming is Bob de negende professor die als medisch specialist verbonden is aan ons ziekenhuis. Bijna elk ziekenhuis heeft een afdeling Vaatchirurgie. Maar er is in het land maar een handje vol professoren binnen deze specialisatie. MST is dan ook trots op deze benoeming. Het vaatteam van MST ziet jaarlijks meer dan 2000 patiënten. MST heeft sinds januari 2015 de mogelijkheid tot opereren in de hybride OK. Deze operatiekamer beschikt over de meest geavanceerde beeldvormende apparatuur en navigatietechniek. De mogelijkheden van de minimaal invasieve vaatinterventies zowel voor vaatafsluitingen als voor vaatverwijdingen nemen snel toe, de technieken worden steeds complexer en de patient is ‘zelden meer te fragiel’ voor het ondergaan van deze interventies. Geelkerken weet nog goed dat tijdens zijn opleiding de leeftijd van 70 jaar de richtlijn was waarboven in principe geen buikoperaties aan de lichaamsslagader werden verricht. Deze leeftijdsgrens is nu volledig vervaagd. Hoogwaardige beeldvorming, een goed getraind multidisciplinair vaatteam, geavanceerde prothesiologie, een behandelplan op maat en het belangrijkste - een goede afstemming met het verwachtingspatroon van de patient en de familie – zijn essentieel, zeker nu de technische mogelijkheden zo snel toenemen.

Bob Geelkerken is de negende hoogleraar werkzaam in MST. Zijn benoeming, één van de zeven ‘MST’ leerstoelen aan de Universiteit Twente, onderstreept de sterke verbondenheid tussen de UT en MST. Veel studenten (technische) geneeskunde en vele specialisten in opleiding starten hun loopbaan binnen MST en groeien uit tot volwaardig (gespecialiseerd) arts. MST is daarmee een van de grootste niet-academische opleidingsziekenhuizen van Nederland.

CV
Bob rondde de opleiding Geneeskunde in 1985 cum laude af aan de Erasmus Universiteit. In 1992 voltooide hij zijn opleiding tot chirurg en in 1994 werd hij officieel vaatchirurg. In 1995 trad hij als de derde vaatchirurg toe tot de maatschap chirurgie in MST. In 1996 is Bob in Leiden bij professor Hajo van Bockel gepromoveerd op diagnostische en therapeutische aspecten van maag-darm doorbloedingstoornissen. Bob heeft diverse nevenfuncties; waaronder samen met professor Jeroen Kolkman oprichter en kartrekker van ‘The Dutch Mesenteric Ischemia Studygroup’ en hij is voorzitter van de commissie Normering en Certificering van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Thuis in zijn ‘noaborschap’ vindt hij zijn ontspanning met ‘klussen in de stal’ en genieten van het prachtige Twentse land.