Dermatoloog Herm Martens winnaar ‘Doctorpreneur Award’

16-03-2017

Utrecht, 15 maart 2017. Herm Martens heeft de Doctorpreneur Award 2016 gewonnen. Martens won met zijn idee voor ‘De Digitale Dermatoloog’, een beveiligd platform waar mensen snel en eenvoudig antwoord kunnen krijgen op vragen over de huid. Tijdens een online verkiezing kreeg de dermatoloog de meeste stemmen van het publiek wat hem de titel Doctorpreneur van het jaar opleverde. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst georganiseerd door VvAA’s Mobile Doctors, de initiatiefnemers van de Doctorpreneur Award.

br />

Wat is een Doctorpreneur?
De Doctorpreneur Award is bedacht door Mobile Doctors, een initiatief van VvAA. Ruby Harteman, verantwoordelijk bij VvAA voor Mobile Doctors licht toe: “Een Doctorpreneur is een mix tussen een zorgprofessional en een entrepreneur. Door die mix én een passie om de zorg te verbeteren tilt hij of zij de gezondheidszorg naar een hoger niveau. Het is een professional die naast zijn drukke baan tijd vrij maakt om te ondernemen en start-ups te begeleiden bij hun intrede in de gezondheidszorg.”

Genomineerden
Mobile Doctors nomineerde op basis van de aanmeldingen die zij binnenkreeg en de vele vernieuwende initiatieven die zij dagelijks voorbij ziet komen in totaal elf zorgverleners op wie gestemd kon worden voor de award. Na een eerste stemronde, waarin meer dan 3.300 stemmen zijn uitgebracht, werden op 6 maart de drie finalisten met de meeste stemmen bekend gemaakt: Herm Martens (dermatoloog), Ashis Brahma (arts infectiebestrijding) en Stefan van Rooijen (arts onderzoeker). Tijdens de laatste, finale stemronde kreeg Martens de meeste van de in totaal 5800 stemmen die werden uitgebracht en won daarmee de titel Doctorpreneur van het jaar. Hij ontving de award uit handen van ziekenhuisapotheker Joris Arts, die vorig jaar als eerste de award in ontvangst mocht nemen.

Over de winnaar
Herm Martens is als dermatoloog verbonden aan het Maastricht UMC+ (MUMC+) en het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven (CZE). Hij sprong in het oog door zijn eigen start-up ‘De Digitale Dermatoloog’, een beveiligd platform waar mensen snel en eenvoudig antwoord kunnen krijgen op vragen over de huid. Daarnaast was hij een drijvende kracht achter het Hacking Health weekend en is hij binnen het MUMC+ en het CZE betrokken bij meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar digitale patiëntenzorg en onderwijs.

Martens: “Heel gaaf dat dit soort initiatieven de aandacht krijgt zodat ze zichtbaar worden bij een grotere groep zorgverleners. Innovatie moet je van beneden af opbouwen met nieuwe ideeën. Daarbij is het belangrijk dat grote organisaties er heil in zien en dat faciliteren. Gelukkig doet mijn werkgever dat. Alleen dan krijgen nieuwe ideeën een kans.” Komende tijd gaat hij zijn idee uitrollen in binnen- en buitenland. “Maar ik ben ook bezig met nieuwe ideeën. Waaronder een app om onderwijs voor dermatologie te verbeteren en een tool om chirurgische ingrepen van afstand van nacontrole te voorzien.”

Andere genomineerden waren:
Ashis Brahma (arts infectiebestrijding GGD): “In my mind an entrepreneuring doctor is someone who works in multidisciplinary teams. Where success is shared. Where innovation is a state of being, tickling the mind. Knowing not all change is a change for the better. Someone who networks in society, from education to public services. Local and global.” Ashis Brahm werkte als dokter in vluchtelingenkampen en was gedreven om de verhalen van vluchtelingen verder te vertellen. Verhalen die gehoord moesten worden. Later werkte hij in Uganda waar hij de kracht zag van m-health en de vele mogelijkheden die het biedt. Nu zit hij onder meer in de Werkgroep Zorg 2025 die zich o.a. inzet om het gat tussen ontwikkelaars van eHealth en gebruikers, zoals patiënten en zorgverleners, te verkleinen.

Stefan van Rooijen (arts onderzoeker) sloot zich als een van eersten aan bij het REshape Innovation Center van het Radboud UMC om na zijn opleiding tot basisarts innovatieve ideeën succesvol toe te passen in de zorg. Onder leiding van Lucien Engelen werd hem geleerd om naast dokter ook entrepreneur te zijn. Binnen zijn huidige functie als arts-onderzoeker richt hij zich met name op optimale voorbereiding (prehabilitatie & stichting Fit4Surgery) en informatievoorziening (darmkanker zorgapp) voor patiënten en hun naasten. Daarnaast leidt hij twee succesvolle startups verbonden aan de Health Innovation Campus Eindhoven (VisitU en Infor-Med), en heeft hij een onderzoeksgroep in het leven geroepen om de waarde van virtual reality voor patiënten te onderzoeken (MedVR). Zijn inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven. Zo heeft hij voor zijn initiatieven de cliëntenjaarprijs en REshape innovatieprijs in ontvangst mogen nemen, en is hij recent benoemd tot re-inventor in Healthcare door WiredUK. Volgens Stefan is samenwerking de sleutel tot succes. De patiënt, (van patiëntenvereniging tot Clini Clowns) het bedrijfsleven (van Brainport tot CZ) en technische ontwikkelaars (Visyon, VR Owl), heeft hij allen actief betrokken in zijn zorginnovaties. “Als we door de ogen van de patiënt kijken, kunnen we de gezondheidszorg anders inrichten. Zodra we weten wat de patiënt voelt en denkt behandelen we hem of haar heel anders.”

Over Mobile Doctors
Mobile Doctors is een initiatief van VvAA. Opgericht vanuit het geloof dat in samenwerking op het terrein van digitale en technologische ontwikkeling de sleutel ligt voor verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van de gezondheidszorg. Dit doet Mobile Doctors door een plek te creëren waar zorgvernieuwers elkaar kunnen inspireren om praktische digitale toepassingen te beoordelen, te implementeren, verder te ontwikkelen en kennis rond deze innovaties met elkaar te delen.