Ziekenhuis Treant scoort opnieuw met verzuimpreventie

14-03-2017

Opnieuw heeft het ziekenhuis van Treant Zorggroep een van de laagste verzuimcijfers van alle ziekenhuizen in Nederland. Dat blijkt uit de Vernet Health Ranking 2016, een ranglijst waarin de verzuimcijfers van Nederlandse zorginstellingen worden vergeleken. Het ziekenhuis van Treant scoort een 9,3 en behaalde daarbij een tweede plaats (derde in 2016). De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op donderdag 9 maart.

br />

Treant doet het zo goed op het gebied van verzuim omdat zij een beleid nastreeft dat zich richt op wat de medewerker nog wél kan. In plaats van focussen op wat iemand in geval van ziekte niet meer kan. Uitgangspunt is het bevorderen van betrokken en bevlogen medewerkers. Want deze medewerkers werken veiliger, zijn productiever én minder ziek.

Bij ziekte kijken medewerker en leidinggevende gezamenlijk naar de mogelijkheden. Ziek zijn overkomt je, verzuim is een keuze. Soms kan iemand vanwege een blessure geen lopend werk doen, maar gaat zittend werken prima. Een goed contact tussen leidinggevende, personeelsadviseur en bedrijfsarts is hierbij van groot belang. Allemaal hebben ze een rol in het voorkomen van verzuim en het re-integreren van zieke medewerkers.

Het ziekteverzuim van het ziekenhuis (inclusief de ondersteunende diensten) van Treant Zorggroep is 3,7 procent. Een laag ziekteverzuim draagt bij aan de continuïteit van zorg: hoe minder invalkrachten nodig zijn, hoe vaker de patiënt hetzelfde gezicht aan zijn of haar bed heeft. Bovendien levert elke procent daling van het ziekteverzuim een kostenbesparing op.