Samenwerking Maastricht UMC+ en Zuyderland

14-03-2017

Het Maastricht UMC+ en Zuyderland gaan samenwerken om topzorg voor Zuid-Limburg te behouden. De bestuursvoorzitters hebben daartoe een raamovereenkomst getekend.

 

De samenwerking richt zich zowel op de patiëntenzorg als op medisch-wetenschappelijk onderzoek en de opleiding van artsen. Doel is om de kwaliteit, de toegankelijkheid en betaalbaarheid van (hoog)complexe gezondheidszorg voor de regio Zuid-Limburg veilig te stellen – mede met het oog op demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing en ontgroening. Door samen te werken zijn de beide instellingen bovendien in staat te voldoen aan door zorgverzekeraars gestelde volume-normen.

Deelgebieden
Over de samenwerking op de verschillende deelgebieden vindt de komende maanden nader overleg plaats, zowel met de direct betrokkenen van de beide huizen, alsook met cliëntenraden en zorgverzekeraars. Het Maastricht UMC+ en Zuyderland werken op tal van gebieden (oncologie, bijzondere tandheelkunde, cardiologie, klinische genetica, neurochirurgie, neurologie/ MS, oogheelkunde, plastische chirurgie en kindergeneeskunde) al jarenlang samen. De nu gesloten raamovereenkomst moet vorm geven aan een meer structurele samenwerking. De raamovereenkomst laat onverlet dat beide instellingen ook met andere partijen (blijven) samenwerken.
Voor verreweg de meeste medewerkers van beide instellingen heeft de samenwerking geen gevolgen. Voor sommige artsen en bepaalde gespecialiseerde verpleegkundigen kan het betekenen dat ze in de toekomst op verschillende locaties gaan werken. Dat gebeurt overigens nu ook al.