Opblaasbare darm bij Treant Zorggroep

22-02-2017

Maak een wandelingetje door een darm en ervaar hoe de menselijke dikke darm er van binnen uitziet. Dit kan van 27 februari tot 5 maart in ziekenhuislocatie Scheper van Treant Zorggroep. Bij straat 3 in de hal staat de ‘Opblaasbare Darm’ opgesteld, een levensgrote darm waar bezoekers doorheen kunnen lopen en zien hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien.

Treant Zorggroep besteedt in het kader van de internationale darmkankermaand de hele maand maart aandacht aan darmkanker. Behalve de levensgrote darm zijn er deze week op verschillende momenten gespecialiseerde medewerkers bij de opblaasbare darm aanwezig om vragen te beantwoorden.

Met de ‘Opblaasbare Darm’ wil Treant Zorggroep de patiëntengroepen en de bezoekers van de ziekenhuislocaties informeren over darmkanker en aandacht vragen voor preventie, ziekte, behandeling en zorg. In maart organiseert Treant de volgende activiteiten rondom darmkanker: een expositie van de opblaasbare darm van de Maag Lever Darm stichting, facebook-spreekuren, een kennissessie voor thuiszorgmedewerkers, open huis van de scopiekamer en de stomaverpleegkundige en een publiekslezing.

 

Jaarlijks krijgen ongeveer 15.000 patiënten en hun naasten te maken met darmkanker. Ruim 5.000 mensen overlijden elk jaar aan de gevolgen van de ziekte; darmkanker staat daarmee op de tweede plaats van kankersoorten waaraan mensen in Nederland overlijden. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is de ziekte goed te behandelen.

 

Screeningscentrum
De drie ziekenhuislocaties van Treant Zorggroep zijn alle drie geaccrediteerd als screeningscentra voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Jaarlijks vinden er bij Treant tussen de 130-175 darmoperaties voor colorectaal carcinoom plaats. Er zijn zes chirurgen met deze specialisatie. Bij Treant Zorggroep worden alle oncologische behandelingen door een multidisciplinair team uitgevoerd.