Herstellen na nachtdienst verloopt moeizaam

21-02-2017

Voor offshore medewerkers duurt het ongeveer 14 dagen om te herstellen van nachtdiensten. Herstellen van dagdiensten kost hen 4 dagen. Dit concludeert gezondheidswetenschapper Suzanne Merkus die onderzoek deed naar het effect van werken in ploegendiensten op de gezondheid. "Mijn onderzoek laat heel duidelijk zien dat het belangrijk is om voldoende lang vrij te hebben om volledig te kunnen herstellen na 2 weken van 12-uur nachtdiensten". Suzanne Merkus promoveert op 24 februari bij VUmc.

br />

Er is de laatste tijd veel aandacht voor de gezondheidseffecten van onregelmatig en ook nachtelijk werken. Welke klachten zijn hieraan gekoppeld? Suzanne Merkus vroeg mannelijke offshore medewerkers om, na 2 weken werken in 12-urige diensten, bij thuiskomst 14 dagen lang een dagboek bij te houden. Hierin beantwoordden zij vragen over hoe moe ze waren, hoeveel energie ze hadden, hoe goed ze sliepen, en wat ze gedaan hadden op die dag.
Merkus concludeert dat het ongeveer 4 dagen duurt om te herstellen van de dagdiensten, terwijl het tot wel 14 dagen kan duren om te herstellen van deze lange nachtdiensten. Na thuiskomst doen de werknemers veelal direct actief mee aan hun gezinsleven, sociale leven, en zijn ze lichamelijk actief. Deze activiteiten dragen mogelijk bij aan het herstel.

Bij een werkschema van 2 weken op en 2 weken af kunnen werknemers nog maar net volledig herstellen tijdens hun vrije periode. Extra onderzoek is nodig om te bepalen wat de effecten zijn van deze werkschema's op de gezondheid op lange termijn.