Hyperbare zuurstoftherapie voor behandeling ernstige wonden binnen ZGT

19-02-2017

Vanaf 2018 biedt ZGT, in de ziekenhuislocatie Almelo hyperbare zuurstoftherapie aan met behulp van een zogenaamde ‘hyperbare zuurstofkamer’. Deze kamer is bedoeld voor het behandelen van complexe wonden. Het gaat om wonden die zijn ontstaan na weefselbeschadiging, waaronder als gevolg van bestraling (radiotherapie). Door middel van een combinatie van hoge luchtdruk met een hoog zuurstofgehalte groeien moeilijk te genezen wonden sneller dicht.

 

De hyperbare zuurstoftherapie biedt ook uitkomst voor specifieke gevallen van een diabetische voetwond (ulcus), één van de zorgexpertises waar ZGT in uitblinkt. ZGT heeft een expertisecentrum waarbinnen verschillende specialismen samenwerken om de diabetische voet te behandelen.

Vaatchirurg en medisch leider dr. J.G. van Baal heeft zich gespecialiseerd in de chirurgische behandeling van de diabetische voet: “Bij het toepassen van hyperbare zuurstoftherapie nemen patiënten plaats in een speciaal ontworpen drukkamer. Gedurende het proces wordt de luchtdruk in de kamer verhoogd. Door middel van een kapje ademt de patiënt zuurstof in. Dit versterkt het weefsel van binnenuit, wat het genezingsproces van verschillende soorten wonden sterk bevordert.”

De hyperbare behandelkamer biedt daarnaast uitkomst voor patiënten met letsels, die zijn ontstaan door ernstige infecties of vergiftigingen. Met hyperbare zuurstoftherapie kunnen ook huidbeschadigingen na bestraling en letsels als gevolg van een ongeval worden behandeld, in specifieke gevallen. Dit betekent voor ZGT dat er meerdere specialismen binnen het ziekenhuis gebruik gaan maken van de hyperbare zuurstofkamer. Hiermee wordt ZGT-locatie Almelo de locatie in de regio Twente, waar patiënten terecht kunnen voor hyperbare zuurstoftherapie.

Zorgverzekeraar Menzis reageert hier positief op: “Menzis is blij dat mensen in de regio Twente niet meer ver hoeven te reizen voor een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie. Het is een (tijds)intensieve behandeling. Dan is het erg fijn dat de reistijd beperkt kan worden”, aldus een woordvoerder van Menzis.

Momenteel zijn de voorbereidingen voor een complex wondzorg centrum in volle gang: “Ons centrum voor hyperbare zuurstoftherapie, onderdeel van het centrum voor complexe wondzorg, wordt opgezet in nauwe samenwerking met de collega’s werkzaam in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes. Zij hebben door jarenlange ervaring grote expertise opgebouwd met hyperbare zuurstoftherapie. Wij lopen landelijk voorop met onze kennis en kunde over de behandeling van de diabetische voetwond. Door uitwisseling van expertise gaan wij de complexe wondzorg voor onze patiënten nog verder verbeteren”, aldus van Baal.