Dementiepatiënt langer zelfstandig dankzij ‘thuishulp-robot’

27-09-2013

Een aantal Engelse dementiepatiënten heeft op proef een robot toegewezen gekregen zodat kan worden onderzocht of zij hierdoor langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

class="MsoNoSpacing">De ‘Giraff’  bevat onder andere een ingebouwde camera en een microfoon, die het familieleden en mantelzorgers eenvoudiger maakt om contact te leggen met de patiënt. Dit bericht E-Health Insider.

 

Het concept van de Giraff

De Giraff is een rijdende robot met een scherm aan de bovenzijde, dat fungeert als webcam. De mantelzorger of een familielid kan hiermee op afstand contact leggen met de patiënt, op een manier die wat weg heeft van een ‘ouderwets’ bezoek. Het is niet alleen mogelijk om te praten, de ‘bezoeker’ kan dankzij de wielen op de robot ook rondkijken in het huis van de patiënt om te zien of het goed gaat. 

 

Vooralsnog positieve reacties

John Harris is directeur ICT bij NHS Western Isles, het fonds dat de pilot met de Giraff startte. Hij was aanvankelijk sceptisch over het concept van de Giraff.

‘Ik dacht in eerste instantie aan ‘Skypen op een stokje’,’  aldus Harris. Zijn scepsis sloeg echter om in enthousiasme na de eerste tests.  ‘Deze gadget is zeer interessant, en ik heb hoge verwachtingen voor de toekomst.’  Harris benadrukt echter dat de Giraff zich nog wel in de testfase bevindt, en dus voorlopig nog niet thuis in  ‘het wild’  aangetroffen zal worden bij dementerende patiënten.  ‘We moeten de technologie eerst volledig hebben doorgelicht, voordat we haar ergens inzetten.’

 

De toekomstige gebruiker

Harris beschouwt mensen die zich in de beginnende fase van dementie bevinden als de meest geschikte doelgroep voor de Giraff.  ‘Voor deze doelgroep zal het het minst lastig zijn om te wennen aan de robot,’ stelt Harris. Volgens hem moet de robot echter worden beschouwd als een aanvulling op de bestaande hulp die deze patiënten krijgen, en niet als een vervanging. ‘De Giraff is geen vervangend middel voor de basiszorg, maar is bedoeld om de levenskwaliteit van patiënten met dementie te verbeteren.’

 

Noodzakelijkheid

De implementatie van robots zoals de Giraff kan ertoe leiden dat de dementiepatiënt van de toekomst meer sociale interactie heeft, en mogelijk beter in staat zal zijn om zelfstandig te blijven wonen. Het project is aanvankelijk uit nood ontstaan, als gevolg van de afstandsproblematiek die komt kijken bij het verzorgen van  dementerende patiënten op de Western Isles. In totaal beslaan de Western Isles namelijk 15 eilanden, met zo’n 200 kilometer in doorsnede. 

 

Gaat het welzijn van ouderen u aan het hart en bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan een kijkje op onze vacaturebank, en reageer direct op uitdagende vacatures in verpleegkunde, of de  ector Zorg en Welzijn