Leiders artsenvakbond in de cel

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

13-02-2017

Zeven bestuurders van de vakbond voor medici zijn maandag in Kenia veroordeeld tot een celstraf van een maand, omdat ze weigeren om een staking van artsen af te blazen. Zeker vijfduizend artsen van staatsziekenhuizen staken sinds 5 december.

Ze willen onder meer dat een loonsverhoging van 150-180 procent, die in 2013 was afgesproken, wordt uitbetaald en dat onderbezetting in ziekenhuizen wordt tegengegaan. Eerdere onderhandelingen met de regering over een kleinere loonsverhoging (40%) zijn op niets uitgelopen.

De artsen vragen al jaren om verbeteringen. Zo zouden er in de operatiekamers vaak geen handschoenen zijn, is er een tekort aan medicijnen en zouden dokters soms bij stroomuitval hun mobiele telefoon moeten gebruiken om bij te lichten.

Door de staking is de gezondheidssector voor een groot deel verlamd. President Kenyatta zei in december dat er zeker twintig mensen zijn overleden door de staking. Een reeks corruptieschandalen, waaronder de verdwijning van miljoenen bij het Keniaanse ministerie van Volksgezondheid, heeft de steun voor de doktersstaking vergroot.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact