Fusie GGZ giganten Parnassia en Antes is vrijwel rond

13-02-2017

De Zuid-Hollandse GGZ-instellingen Parnassia en Antes zijn al jaren van plan om te fuseren, maar tot nu toe hebben zij daarvoor geen toestemming gekregen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die toestemming gaat er komen, wisten bronnen rond fusiepartner Antes te vertellen aan Follow the Money.

br />

Bestuursvoorzitter Stephan Valk van Parnassia bevestigde donderdag tegenover Follow the Money dat de fusie er 'bijna zeker' gaat komen. Volgens hem bevind de vergunningsaanvraag van de twee instellingen bij de ACM zich inmiddels in de laatste fase. Het wachten is nog op het formele besluit.

Door de fusie zou Parnassia, nu al veruit de grootste GGZ leverancier van Nederland, bijna anderhalf maal in omvang toenemen. De twee instellingen hebben een gezamenlijke omzet van 729 miljoen euro. Als reden voor de fusie noemden de instellingen de bezuinigingen op de GGZ en de decentralisaties. Die zouden het noodzakelijk maken om samen te gaan en zo geld te kunnen besparen om specialistische voorzieningen te behouden. Parnassia en Antes gaven aanvankelijk aan te verwachten zo 6000 extra clienten te kunnen bedienen op jaarbasis.

De ACM wees eind vorig jaar een het concentratieverzoek van de partijen af, Parnassia en Antes moesten daarop een vergunning aanvragen voor de fusie. De nieuwe organisatie zou te dominant kunnen worden in de specialistische GGZ in de regio Rotterdam, luidde het oordeel. Ook op het gebied van verslavingszorg en forensische psychiatrie zou het marktaandeel van de beide organisaties zo groot zijn, dat er nauwelijks concurrentie over zou blijven. Parnassia en Antes zijn van mening dat concurrentie in de zorg voor deze kwetsbare doelgroepen de kwaliteit van de zorg niet verbetert.

Bestuursvoorzitter Valk zegt tegenover Follow the Money te verwachten dat de ACM binnen twee maanden haar definitieve besluit bekendmaakt. De ACM wilde niet bevestigen dat zij haar oordeel over de vergunningsaanvraag van Parnassia al klaar heeft en doet ook geen uitspraken over wanneer het besluit verwacht wordt.