Vaccinatiegraad in de reformatorische gezindte stijgt

10-02-2017

Hoewel de vaccinatiegraad onder mensen uit de reformatorische gezindte nog steeds lager is dan onder de rest van de Nederlandse bevolking, neemt deze geleidelijk toe. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Gelderland-Zuid in samenwerking met de Academische werkplaats AMPHI van het Radboudumc dat recent online gepubliceerd is in het European Journal of Public Health.

br />

Henri Spaan en Helma Ruijs en collega’s onderzochten de vaccinatiegraad onder volwassenen uit de reformatorische gezindte in de leeftijd van 18 tot 40 jaar. Tevens vroegen zij naar de vaccinatiestatus van hun ouders en hun kinderen. Er deden bijna 1000 mensen mee aan dit onderzoek.

De vaccinatiegraad onder de deelnemers was 55%, terwijl slechts 40% van hun ouders gevaccineerd was. 65% van de deelnemers had hun kinderen laten vaccineren, of was van plan om dit te doen als ze kinderen zouden krijgen. Deelnemers die tot een minder conservatieve kerk behoorden, zelf gevaccineerd waren en/of een hoger opleidingniveau hadden besloten vaker om hun kinderen te laten vaccineren.

Opvallend is dat in de meest conservatieve kerken (de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Oud Gereformeerde Gemeenten) de vaccinatiegraad nauwelijks steeg. Deze was zowel bij de deelnemers als bij hun ouders rond de 10%, terwijl 15% van deze deelnemers hun kinderen had laten vaccineren of van plan was dat te doen. In deze groep hadden veel jonge mensen nog geen definitieve keuze gemaakt. Een derde twijfelde nog of ze hun -eventueel toekomstige- kinderen al dan niet zullen laten vaccineren.