Onderzoek naar overvolle kinder-ic’s

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

01-02-2017

Er wordt onderzoek gedaan naar de ontoereikende capaciteit bij piekbelasting op kinder-intensivecareafdelingen in de acht universitair medische centra in Nederland. Dat schrijft minister Schippers naar aanleiding van overvolle kinder-ic’s in december. Tien kinderen werden toen overgeplaatst naar ziekenhuizen in België en Duitsland.

Alle acht kinder-ic’s (ook wel PICU, pediatric intensive care unit, genoemd) kregen in december te maken met een ongebruikelijk groot aantal acute patiëntjes, schrijft Schippers in haar brief. Deze extra toestroom werd voornamelijk veroorzaakt door virale luchtweginfecties door het RS-virus. Kinderen moesten toen op een kinder-ic buiten hun eigen regio worden geplaatst. Zelfs werden tien kinderen naar het buitenland overgeplaatst: zes naar het universitair ziekenhuis in Antwerpen en vier naar ziekenhuizen in Aken en Oldenburg in Duitsland. Ook werden minstens drie weken lang planbare operaties afgezegd in verband met de noodzakelijke beschikbaarheid van ic-bedden. Volgens Schippers werd de IGZ op 16 december op de hoogte gesteld door het Academisch Pediatrisch Overleg. Op 6 januari was de capaciteit weer stabiel.

Hoewel het niet vaak voorkomt dat alle bedden op alle kinder-ic’s tegelijkertijd voor langere tijd vol zijn, gebeurt het volgens Schippers wel regelmatig dat individuele afdelingen vol zijn en kinderen naar andere regio’s moeten worden getransporteerd. Zij noemt dit onwenselijk. Ook is er op sommige kinder-ic’s een structureel tekort aan kinder-ic-verpleegkundigen. De PICU-afdelingen, de sectie kinder-ic van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de afdelingshoofden kindergeneeskunde van de umc’s gaan de komende periode onderzoeken hoe de capaciteitsproblemen bij piekbelasting aangepakt kunnen worden.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact