OneDayClinic start met gratis Hepatitis B-vaccinaties

31-01-2017

Mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers komen nu in aanmerking zich gratis en anoniem te laten vaccineren tegen hepatitis B bij OneDayClinic in Amsterdam. De voorgenoemde groepen kwamen al in aanmerking voor een gratis vaccinatie bij de GGD.

 

Privékliniek OneDayClinic wordt hiermee 1 van de vaccinatielocaties in Amsterdam die in samenwerking met de GGD het landelijke hepatitis B-vaccinatieprogramma uitvoert met als doel hepatitis B-infecties bij risicogroepen te verminderen. OneDayClinic heeft al sinds mei 2015 voor ogen het SOA testen zo toegankelijk mogelijk te maken en volledige anonimiteit te garanderen. Voor verschillende minderheden een zeer belangrijke factor. OneDayClinic wil bijdragen aan het collectief verminderen van het aantal Hepatitis B infecties.

Waarom niet gratis voor hetero's?
Hetero's zijn geen doelgroep van dit landelijke vaccinatieprogramma. Hepatitis B is in Nederland niet wijdverspreid onder de algemene bevolking zoals dat b.v. wel in landen is als Afrika en Azië waarbij een belangrijke overdracht gaat via moeder op kind. In Nederland zien we hepatitis B voornamelijk bij bepaalde risicogroepen en daar is dan ook het vaccinatiebeleid op gericht. Ondanks de enorme inspanning om de risicogroepen te bereiken, komt hepatitis B echter nog steeds voor, ook bij hetero's. Sinds augustus 2011 is dan ook de hepatitis B vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen.

Wat is Hepatitis B en wat zijn de gevolgen?
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Besmet raken kan door onveilige seks of via bloed-bloed contact. Symptomen van hepatitis B kunnen zich op een gegeven moment uiten door geelzucht, misselijkheid en pijn in de rechter bovenbuik. 70 Procent van de personen die een acute hepatitis B-infectie oploopt, heeft echter geen of zulke milde klachten dat de infectie niet opgemerkt wordt. Men is dan wel besmettelijk voor anderen via seksueel contact of bloed-bloed contact.

 

Jaarlijks overlijden in Nederland zo'n 450-500 mensen aan de gevolgen van een infectie met hepatitis B of C. (bron RIVM) Bij sterfte als gevolg van chronische hepatitis B is sprake van een onderschatting van het werkelijke aantal sterfgevallen ten gevolge van hepatitis B. Mensen met hepatitis B sterven namelijk vaak aan levercirrose of leverkanker en staan dus met een van die doodsoorzaken geregistreerd. In 2015 meldden de GGD'en in Nederland 105 acute hepatitis B gevallen.

Het aantal acute hepatitis B-infecties neemt af als gevolg van het vaccinatieprogramma voor risicogroepen. OneDayClinic wil hier een bijdrage aan leveren.

OneDayClinic is de eerste privékliniek gespecialiseerd in de preventie, diagnosticeren en behandelen van seksueel overdraagbare ziektes en opgezet door arts Amit Atwal. Testuitslagen zijn binnen 24-48 uur bekend en de test is volledig anoniem. De kliniek bevindt zich hartje centrum boven het OLVG op de Spuistraat.