RIVM adviseert Nederlanders minder te eten

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

24-01-2017

Nederlanders moeten minder vlees en meer plantaardige producten gaan eten en minderen met frisdrank en alcohol. Ook zouden ze in zijn algemeenheid minder moeten eten. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dinsdag verschenen rapport over de Nederlandse eetgewoonten.

Een veranderend voedingspatroon, zoals het RIVM dat voorstaat, leidt niet alleen tot duurzamer eten, maar ook tot gezondere Nederlanders; minder obesitas en chronisch zieken. Tegelijkertijd worden de gezondheidsverschillen tussen burgers verkleind en wordt het voedsel ook veiliger. ‘De consumptie van minder vlees gaat immers samen met minder voedselinfecties bij mensen’, aldus het RIVM.

Het rapport ‘Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland’ komt kort voor de Nationale Voedseltop die donderdag in Den Haag wordt gehouden. Daar moet een basis worden gelegd voor het nieuwe voedselbeleid in Nederland, waarmee wordt voldaan aan de klimaatdoelstellingen van het akkoord van Parijs.

‘Er bestaat een spanningsveld tussen abstracte doelstellingen op lange termijn van gezonder, duurzamer en veiliger eten en concrete keuzes in het dagelijks leven. Veel burgers en bedrijven vinden gezondheid en duurzaamheid belangrijk, maar in de winkel letten consumenten toch vooral op prijs en gemak. Bedrijven willen op hun beurt deze consument dienen en winst maken’, aldus het RIVM. Om hier een uitweg in te vinden, moet de overheid een actievere rol aannemen, vindt het RIVM.

De Consumentenbond wil dat er strengere maatregelen komen om supermarktmaaltijden minder zout te laten bevatten. ‘De huidige zelfregulering voor zoutreductie zet geen zoden aan de dijk’, aldus de consumentenorganisatie. Ze roept de Tweede Kamer op adviezen over zoutverlaging bindend te maken.

Gezondheidsraad: Richtlijnen goede voeding 2015

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact