Een op vijf fysio’s arbeidsongeschikt door stress

23-01-2017

Eén op de drie fysiotherapeuten heeft een hoog tot verhoogd stressniveau. Bijna de helft van de mensen die al eens eerder is uitgevallen door stress gerelateerde klachten ervaart een hoog tot verhoogd stressniveau. De administratieve lastendruk die fysiotherapeuten ervaren blijkt een grote bron van stress te zijn voor deze beroepsgroep. Dit blijkt uit een inventarisatie van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir onder 715 fysiotherapeuten.

br />

Gewoon harder doorwerken
Verreweg de meerderheid bespreekt stress gerelateerde klachten met zijn of haar partner, maar 16 procent van de respondenten geeft aan gewoon harder door te werken. Louis van Drunen, directeur van Movir; ‘De werkdruk kunnen wij moeilijk wegnemen als arbeidsongeschiktheidsverzekeraar, maar wij willen wel duurzame arbeidsgeschiktheid bevorderen. Dat begint met open communiceren en de knelpunten bespreekbaar maken voordat het allemaal teveel wordt. Onze verzekerden kunnen hiervoor kosteloos en anoniem terecht bij ons coachingslabel Elestia.’

Sporten, gezond eten en voldoende slapen
Meer dan een op de drie fysiotherapeuten tussen de 35 en 44 jaar geeft aan last te hebben van fysieke spanningsklachten. De helft uit deze leeftijdsgroep sport met grote regelmaat en meer dan driekwart geeft aan gezond te eten en goed te slapen. Het onrustige gevoel en het piekeren, waar 62 procent van de 35-44 jarigen mee kampt, zorgt voor een continue vermoeidheid. Van Drunen; ‘Als je daar de administratieve druk die deze beroepsgroep ervaart bij optelt, dan is het wachten totdat het misgaat. In onze portefeuille zien we dan ook veel uitval bij fysiotherapeuten die ouder zijn dan 55 jaar.

Grenzen aangeven en tijd voor jezelf nemen
Vaak vinden fysiotherapeuten het lastig om hun grenzen aan te geven. Zo is de helft toch op hun vrije dag aan het werk en neemt bijna 60 procent onvoldoende tijd voor zichzelf. ‘Gelukkig haalt 9 op de 10 voldoening uit het werk en kan men de persoonlijke kwaliteiten goed inzetten.

Over de inventarisatie
De ‘Waar sta ik nu’-scan voor fysiotherapeuten geeft inzicht in de gesteldheid en persoonlijke aandachtspunten van fysiotherapeuten. De scan is wetenschappelijk onderbouwd en via Elestia, de onafhankelijke coachingsdienst van Movir, in de markt gezet. Daarnaast is via de beroepsorganisatie KNGF aandacht gevraagd voor de scan. 715 fysiotherapeuten (zowel verzekerd als niet verzekerd bij Movir) hebben de scan ingevuld.

Over Movir
Movir is dé aov-specialist met een eigen kijk op arbeidsgeschiktheid. Movir biedt verzekeringen aan via onafhankelijke financiële adviseurs. Movir adviseert niet. Movir onderscheidt zich door preventie als kerntaak te zien en het risico op arbeidsongeschiktheid hierdoor te verkleinen. Dit uit zich onder andere in preventieprogramma’s en Elestia, een externe coachingsdienst waar Movir verzekerden en hun gezin kosteloos gebruik van kunnen maken, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.