‘Bezigheidstherapie’ Rotterdamse probleemjongeren succesvol

23-09-2013

Het Jongerenloket Rotterdam blijkt succesvol in haar nieuwe aanpak van probleemjongeren. Inmiddels zijn al vijftig jongeren uit dit traject aan een baan of opleiding begonnen.

strong>Kwetsbare doelgroepen

In de periode vóór januari 2013 kampte het Jongerenloket in Rotterdam nog met een hoge uitval in van probleemjongeren in re-integratietrajecten. Het gaat hierbij om de jongeren die kampen met psychische aandoeningen, gedacht kan worden aan bijvoorbeeld borderline, een depressie of een persoonlijkheidsstoornis. 
 
Hoge uitval onder jongeren met psychische problemen
In de oude situatie werden deze jongeren geacht om eerst in behandeling te gaan, en vervolgens pas begeleiding te ontvangen. Na het afronden van deze begeleiding kregen zij een dagbesteding. Hierin werd één lijn getrokken: ook jongeren van net 18 werd verzocht om eerst alle stappen van het traject af te ronden voordat zij begeleid zouden worden om weer naar school te gaan. Deze aanpak leidde ertoe dat het vrij lang duurde voordat de jongeren weer aan de slag konden, wat uiteindelijk resulteerde in hoge uitvalpercentages. 
 
Innovatieve geïntegreerde aanpak
Het Jongerenloket signaleerde dit probleem, en bedacht een nieuwe strategie waarbij behandelaars, begeleiders en de dagbesteding tegelijkertijd worden ingezet. De achterliggende gedachte is dat de deelnemers tijdens het traject een actieve rol in de samenleving blijven spelen, en de overstap van therapie naar ‘het echte leven’ zodoende een stuk gemakkelijker wordt. Tot op heden lijkt deze insteek te werken: het uitvalpercentage is inmiddels bijzonder laag. 
 
Wethouder omhelst aanpak met beide armen 
De aanpak van het Jongerenloket valt onder de projectnaam  ‘Aan De Slag Met Zorg’ , en werd uiteindelijk in de praktijk gebracht door samenwerking met 11 andere zorgpartners. Wethouder De Jonge is zeer enthousiast over deze innovatieve strategie en de successen die zij tot op heden heeft geboekt.  ‘Rotterdam is de enige Nederlandse stad waarbij er op zo’n grote schaal is samengewerkt met andere partijen  om tot een gedegen oplossing te komen.’  Het voornemen is om voortaan ieder jaar driehonderd jongeren hulp te bieden middels deze nieuwe aanpak. 
 
Gaat het welzijn van jongeren u aan het hart en bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan vooral een kijkje naar onze openstaande vacatures binnen de sector Zorg en Welzijn