NVAB wil pool van bedrijfsartsen voor second opinion

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

11-01-2017

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) wil een pool van bedrijfsartsen oprichten die second opinions kan uitvoeren op verzoek van de werknemer. Dat schrijft de vereniging in een reactie op de internetconsultatie over het Arbeidsomstandighedenbesluit, waarbij de overheid vroeg om feedback uit het veld.

Werknemers moeten zelf kunnen kiezen naar welke bedrijfsarts ze gaan voor een second opinion, vindt de NVAB. In het voorstel voor de wetswijziging staat nu nog dat de werkgever een overeenkomst moet hebben met de bedrijfsarts die een second opinion uitvoert. Die mag dan niet werkzaam zijn voor de arbodienst, het bedrijf of instelling waar de eerste bedrijfsarts werkzaam is. Wat de NVAB betreft moeten werknemers vrij kunnen kiezen uit de pool van bedrijfsartsen. Die bouwen een specifieke expertise op voor het geven van second opinions en moeten die eenduidig kunnen uitvoeren. Er moet een landelijke dekking zijn en er moet een gevarieerd aanbod komen van ervaring in een specifieke sector of vakinhoudelijke kennis. Alleen werknemers kunnen een second opinion aanvragen, werkgevers kunnen dit niet.

De NVAB is het overigens niet eens met de bepaling in het voorstel voor de wetswijziging dat werknemers zelf kunnen bepalen of het advies uit de second opinion ter beschikking wordt gesteld aan de eerste bedrijfsarts. Omdat de eerste bedrijfsarts in principe de behandeling voortzet, moet die het advies bij voorkeur wel ontvangen. Bij een onoverkomelijk verschil van inzicht, moet de werknemer aan een andere bedrijfsarts worden overgedragen.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact