Meer psychiaters haken aan bij tweede zondagsdienst

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

02-01-2017

Ongeveer 1500 psychiaters die werken bij 41 ggz-instellingen doen mee aan de tweede zondagsdienst rondom de pensioenaftopping, die over twee weken plaatsvindt. Dat is meer dan bij de eerste zondagsdienst.

Psychiaters in loondienst zijn in conflict met hun werkgevers over de bestemming van pensioenpremies, die door een wetswijziging in 2015 gedeeltelijk vrij kwamen te vallen. In november hielden psychiaters een eerste zondagsdienst als pressiemiddel in deze pensioenaftoppingsdiscussie. Toen voerden ruim 1250 psychiaters, verbonden aan 37 instellingen, op deze manier actie.

Nadat het overleg met werkgeverspartij GGZ Nederland hierna vastliep, besloten de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD), werknemersorganisatie FBZ en de Federatie Medisch Specialisten (FMS), die de psychiaters in dit geschil vertegenwoordigen, om op dinsdag 17 januari een tweede zondagdienst te houden. Dat de deelname nu groter is, noemt onderhandelaar José Klerks namens de psychiaters ‘een signaal dat het hen menens is, en dat zij niet langer met zich willen laten sollen’.

Tijdens de zondagdienst behandelen de psychiaters alleen spoedgevallen. Medisch specialisten in loondienst van ziekenhuizen hielden in juni ook een zondagsdienst rond het aftoppingsgeschil dat zij op hun beurt hadden met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), maar zij bereikten na het inschakelen van een bemiddelaar eind 2016 een compromis.


Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact